Вън от борсата! Nasdaq изхвърля компании, управлявани само от бели хетеросексуални мъже

Александра Маркарян 01 декември 2020 в 18:52 30129 3

Ден след назначаването единствено на жени в екипа за комуникации на Белия дом американската компания притежател на фондовата борса NASDAQ предлага необичайно изискване към бордовете на директорите на повечето листвани компании. Nasdaq ще изисква в управлението им да има най-малко двама души, които не са бели мъже. Единият директор трябва да се самоопределя като жена, другият - като представител на малцинство (т.е. чернокож, латиноамериканец, гей, лесбийка, бисексуален, трансджендър).

Nasdaq съобщи (вижте съобщението ѝ ТУК) предложението си днес и го обясни с желанието си за разнообразие на върха в компаниите в САЩ.

Правилото все още не е въведено. То първо трябва да бъде одобрено от американската Комисия по търговия с ценни книжа и борси, където вече е внесено.

Новите правила ще изискват повечето регистрирани компании да ги спазят или публично да обяснят защо не могат да назначат жена и представител на малцинство в бордовете си. Всички компании трябва да имат поне един директор жена или представител на малцинство в рамките на две години от въвеждането на изискването. Чуждестранните и по-малките компании ще имат по-голяма свобода на избора - те ще могат да назначат две жени в бордовете си.

Около 1/4 от компаниите и в момента отговарят на предложения стандарт, пише Bloomberg.

Ако дадено дружество не отговаря на изискванията, акциите на компанията може да бъдат премахнати от борсата.

NASDAQ е фондова борса в САЩ, специализирана за акциите на високотехнологични компании – производство на хардуер, софтуер и др. Открита през 1971 г. Борсата е домът на съставния Индекс NASDAQ Composite, един от най-важните борсови индекси в света. NASDAQ Composite включва над 3000 акции и представя някои от най-големите световни технологични компании. NASDAQ-100 е Индекс на 100-те най-големи нефинансови компании, листвани на борсата NASDAQ от широк диапазон отрасли, включително технология, търговия на дребно, здравеопазване, медии и биотехнология.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

3

Unufri

05.12 2020 в 20:48

Явно е Новина:
https://www.nasdaq.com/press-release/nasdaq-to-advance-diversity-through-new-proposed-listing-requirements-2020-12-0 1

6589

2

stanimir_13

02.12 2020 в 05:46

А кой е източника?

11769

1

Dafack

01.12 2020 в 23:19

Това НЕновина ли е?!