Цветан Василев назначава дъщеря си в надзора на купената от КТБ банка

OFFNews 07 май 2014 в 13:12 12732 33

Управлението за банков надзор на БНБ днес одобри придобиването на капитала на банка „Креди Агрикол България“ от Корпоративна търговска банка. Заповедта за одобряването на сделката е подписана от подуправителя на БНБ Цветан Гунев.

След придобиването новият собственик ще подмени изцяло състава на надзорния съвет на „Креди Агрикол“, се съобщава в заповедта на банковия надзор. В надзора ще влязат Радосвета Цветанова Василева (дъщеря на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев), Орлин Николов Русев и Абдул Ал Муршиди.

Със сделката КТБ придобива всички акции с право на глас на малката банка на стойност 92 090 621 лева. Така Корпоративна банка, в която мажоритарен собственик е Цветан Василев, става собственик на 100% от капитала на „Креди Агрикол“.

Договорът за продажба между френското акционерно дружество и банката на Цветан Василев бе сключен на 21 януари 2014 г. БНБ е дала предварително одобрение. Комисията за защита на конкуренцията одобри сделката в началото на април. С придобиването новата група ще има дял от 8.34% в банковия пазар в България, посочиха от антимонополната комисия.

КТБ е четвъртата по активи банка в страната, след Уникредит Булбанк, Банка ДСК и Първа инвестиционна банка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!