КТБ купи банка

OFFNews 22 януари 2014 в 12:38 12364 28

Корпоративна търговска банка АД подписа споразумение с IUB Holding SAS, изцяло дъщерна компания на глобалната група за финансови услуги Креди Агрикол С.А., Франция, за придобиването на 100% от акциите от капитала на Креди Агрикол България ЕАД.

Придобиването ще бъде финализирано след получаване на необходимите одобрения от компетентните органи.

Креди Агрикол България ЕАД е средна по големина кредитна институция, чиито активи възлизат на повече от 480 млн. лв. към 30 септември 2013 г.
След придобиването Креди Агрикол България ЕАД ще бъде ребрандирана и ще предлага широка гама от продукти и услуги на своите клиенти, като фокусът ще бъде върху малкия и среден бизнес и търговията на дребно. Корпоративна търговска банка АД, IUB Holding SAS и Креди Агрикол С.А. постигнаха взаимноизгодно споразумение, което е в полза на стратегическите цели и на двете страни, се казва в прессъобщение на КТБ.

Корпоративна търговска банка АД е четвъртата по големина банка в България. Към 30 септември 2013 г. активите на банката възлизат на 6,7 млрд. лв. КТБ АД е публично дружество, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса – София АД.

От БНБ реагираха светкавично с прессъобщение до медиите, в което се казва, че банката е запозната с продажбата. "Централната банка винаги е подкрепяла окрупняването в банковия сектор, тъй като това допринася за засилване на стабилността на банковата система у нас. В конкретния случай една от водещите български кредитни институции в условия на конкуренция придобива друга, което е свидетелство за продължаване на процеса по консолидация на банковия капитал в българския банков сектор. След внасяне на документите за одобрение управление „Банков надзор” на БНБ ще се произнесе в установените от закона срокове", се казва в съобщението на БНБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!