Цветан Василев е кредитор на медиите на Пеевски, потвърди прокуратурата

OFFNews 27 март 2014 в 18:20 13235 98

Цветан Василев

Корпоративна търговска банка на Цветан Василев е кредитирала покупката на поне три от вестниците на Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски. Това показва прокурорско постановление, публикувано днес от сайта „Биволъ“.

Постановлението е написано от прокурор Ангел Илиев и е издадено във връзка с проверка от 2008 г. по сигнал на гражданин за неясните средства, с които „Нова българска медийна група“ купува печатни издания.

Прокурорът е отказал да образува досъдебно производство с мотив, че произходът на парите е ясен - той е кредит от КТБ. Проверката на държавното обвинение е показала, че вестниците "Монитор", "Политика", "Телеграф", както и други две фирми са купени с кредит от КТБ. Кредитът е бил обезпечен със залог върху собствеността на изданията, тоест те са били ипотекирани в КТБ.

Разкритието опровергава твърдението на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, че банката не е кредитор на медиите на Кръстева и Пеевски. В началото на тази година Василев атакува в. "Сега" заради анализ на Светослав Терзиев за антикорупционния доклад на Европейската комисия, в който Цветан Василев е наречен "кредитор" на Ирена Кръстева и Делян Пеевски. В писмо до редакцията на вестника банката заяви: "твърдението, че г-н Цветан Василев е "кредитор" на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, не отговаря на истината. Г-н Пеевски и неговата майка нямат нито икономическа, нито юридическа свързаност с г-н Цветан Василев".

По повод публикацията КТБ дори писа до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, до редица еврокомисари и до Европейския парламент, настоявайки да отрекат връзката на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев с Пеевски и Кръстева.
Представянето му като "кредитор" на медиите бе посочено като "целенасочена и злонамерена кампания срещу КТБ и г-н Цветан Василев от 2009 година".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!