Quantcast

КТБ глътна банка Креди Агрикол България

Александра Маркарян Последна промяна на 10 април 2014 в 14:23 8927 57

Комисията за защита на конкуренцията разреши на Корпоративна търговска банка да придобие 100% от капитала на Креди Агрикол България от ИЮБ Холдинг S.A.S. и постанови незабавно изпълнение на решението си. Цената на сделката не се споменава в решението на КЗК, което е от 9 април и е публикувано днес на сайта на КЗК.

Договорът за продажба между френското акционерно дружество и банката на Цветан Василев е сключен на 21 януари 2014 г. БНБ е дала предварително одобрение.

Обект на продажба са всички 92,090,621 акции с номинална стойност от 1 лев всяка, формиращи капитала на Креди Агрикол.

"Пазарът на дистрибуция на застрахователни продукти, на който оперира само придобиваното предприятие, няма да бъде засегнат в настоящата концентрация.... Пазарът на факторинг услугите също няма да бъде засегнат... По отношение на останалите услуги/продукти не е налице хоризонтално припокриване, и в резултат на сделката не се очаква промяна в пазарните позиции на участниците (респ. в конкурентната среда)", се казва в решението на КЗК.

КТБ е в групата на петте най-големите банки в България, по активи тя е четвърта след Уникредит Булбанк, Банка ДСК и Първа инвестиционна банка.

Креди Агрикол България е във втората група и заема 17-о място в България.

След сделката новата група ще има дял от 8,34% от активите в банковата система.

Съгласно становището на БНБ, в резултат на концентрацията КТБ ще подкрепи капиталовите нужди на Креди Агрикол и посредством оптимизация на бизнеса ще способства за излизане на банката на оперативна печалба.

Според Уникредит Булбанк АД сделката няма да има особено голямо отражение на българския банков сектор.

Асоциацията на банките отбелязва, че обединената банкова група не би имала съществени предимства пред останалите участници на банковия пазар, както и че конкуренцията между банките в страната се концентрира главно между първите 10 банки, които съсредоточават над 80% от активите на банковата система.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.04 2014 в 20:57

КТБ не е глътнала Креди Агрикол, а ще я развива като отделна банка, това не е сливане, а придобиване. Двете банки ще се развиват паралелно, което де факто не нарушава конюнктурата на пазара.

10.04 2014 в 19:20

Голяма драма, голям рев тука. Според мен това окрупняване на банковия пазар у нас ще продължи и то поради простата причина, че пазарът ни е малък, а банките много, така че очаквам още такива сделки. За Креди Агрикол няма какво да се лъжем, нямаха келепир от нас, продадоха, а и не видяхме да се опитваха особено да развиват банката.

10.04 2014 в 18:57

Асоциацията на банките отбелязва, че обединената банкова група не би имала съществени предимства пред останалите участници на банковия пазар, както и че конкуренцията между банките в страната се концентрира главно между първите 10 банки, които съсредоточават над 80% от активите на банковата система.

10.04 2014 в 18:42

Хайде да изпишем българските банки, говоря за 100% българска собственост, и какъв е произхода на парите им, какво е участието им на банковия пазар, какви са ликвидните им активи, колко са необслужваните им кредити?

10.04 2014 в 18:17

До Алекс: Именно това се знае още от тогава. Не е нещо ново. И защо изобщо трябва да се повдига на въпрос. И не е нещо, което други банки да не правят.

10.04 2014 в 18:13

"Договорът за продажба...е сключен на 21 януари 2014 г. БНБ е дала предварително одобрение."-Ей сега питам аз,след като прочетох статията от 21 януари ,че и преди това ,когато БНБ е дала разрешение до сега,какво имахте в устите???Вече сме Април,или като няма какво да се пише,дайте да си измисляме истории че да трупаме рейтинг,моите уважения,ама не става така,и читателите ви заслужават уважение.

10.04 2014 в 18:07

Претопляне на стара манджа, новината е от 22 .01.

10.04 2014 в 18:03

С танка, но за сметка на това, водещата банка в момента в страната е чужда. Да не говорим, че в ДСК също има чуждо участие.