Таксите за банкови преводи в евро поевтиняват чувствително от 2019 (видео)

OFFNews 30 август 2018 в 10:13 5957 2

Ева Майдел

Нов европейски регламент може да намали драстично таксите за преводи в евро за страните извън еврозоната. Очаква се, след решение на Европейския парламент през ноември, регламентът да влезе в сила през първата половина на 2019.

Тези такси в България са най-високите в целия Европейски съюз, обяви евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ). Тя е докладчик в ресорната комисия по парични и икономически въпроси. Целта е банките да използват такси за преводи в евро, равни на тези за вътрешните преводи в лева.

“В момента в Европа има две категории потребители на платежни услуги – тези в еврозоната, за които преводите в евро са много ниски или нулеви, и тези в страните извън еврозоната, които плащат доста високи такси. Според изследване на Делойт, банките в България поддържат най-високите такси в ЕС за получен превод в евро – между 30 и 60 лева за превод от 10 евро. С предложенията в моя доклад ще допринесем за еднакво третиране на всички европейски граждани и бизнеси, което ще доведе до почти 1 милиард евро спестявания на европейците на година", обясни Ева Майдел. 

Българският евродепутат предлага и засилване на регулацията при плащане с карта или теглене на пари от банкомат в чужбина. Потребителите да имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и да имат право на избор, ако има различни възможности за превалутиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8461

2

Kara Kolio

30.08 2018 в 17:55

Най-обичам такса входящ валутен превод. Почти всички БГ банки я практикуват.

Ако трябва да превеждаш евро до друга европейска страна, SEPA за нашите банки е мръсна дума. Съответно се плащат огромни такси от порядъка на 25 евро. За сравнение при други банки в Европа такъв превод е безплатен, ако не се отчита месечната такса за поддръжка на сметката от порядъка на 1 евро.

12025

1

Rattrack

30.08 2018 в 10:59

Регламентът съвсем не е нов, но нашите банки-отличнички продължават да се ослушват.
И не само че сме най-скъпите по отношение такси за евровите преводи, но сме и най-скъпите за извъневровите.
Да не говорим и за какви ли не още такси обслужване, които нямат нищо общо с европейските директиви и практики.