Свинските пържоли ще поскъпват

OFFNews 27 юли 2019 в 11:39 3184 2

Пораженията от африканската чума неминуемо ще доведат до покачване на цената на свинското месо. Прогнозата е на Асоциацията на индустриалните свиневъди.

„Поскъпването се очаква не само заради състоянието с африканската чума в България, а и заради това по целия свят. В Китай, която е най-голямата страна производител на свинско месо в света, щетата е огромна. Цяла югоизточна Азия е пламнала от болестта. По целия свят епидемията върлува и нанася щети. Цените ще растат, докато успеят да се балансира търсенето и предлагането”, обясни Цветан Илиев от управителния съвет на асоциацията пред Нова телевизия.

Прогноза за процента на поскъпване обаче не може да се направи, а ситуацията вероятно ще наложи и по-голям внос на свинско месо у нас. Вече е отчетено намаление на потреблението.

Преди ден бе открито ново огнище на африканската чума в индустриална ферма в русенско. 30 000 животни в свинефермата в Голямо Враново трябва да бъдат умъртвени. Положителните проби оттам са потвърдени.

Това е третото поред огнище в индустриална ферма в областта. Бедственото положение в областта ще продължи и през август. Една шеста от отрасъла се намира в Русенско.

Общо близо 90 000 свине ще бъдат унищожени. Свинефермата в Николово има 17 000 животни, тази в Бръшлен – 40 000, 30 000 в Голямо Враново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

2

Nik68

27.07 2019 в 14:34

Специалиста твърди: От девет кладенеца вода ви нося да ви убедя да очаквате скок на цените. Да ама не няколко реда по надолу е цитирал основен икономически закон: Цените ше растат докато предлагането и търсенето успеят да се балансират. Да ама не цените падат, когато потреблението пада. А и увеличи ли се вноса нашите производители с ниската си ефективност на производство горят.