Quantcast

Стойнев: Непрекият ефект от ембаргото на Русия ще е по-лош

OFFNews Последна промяна на 10 август 2014 в 15:28 3512 7

Драгомир Стойнев

"Да не се успокояваме с факта, че забраната за внос засяга само около 2% от нашия износ към Русия. Това са десетки хиляди работни места. Много по-рискови са обаче непреките ефекти".

Така бившият енергиен министър Драгомир Стойнев коментира ембаргото, което наложи Русия тази седмица за внос на хранителни продукти от Европейския съюз.

По думите на социалиста стотици български производители на зеленчуци и млечни продукти ще пострадат, тъй като ще се окажат под натиска на големите субсидирани европейски производители.

След забраната да работят на руския пазар производителите от ЕС ще търсят реализацията на продуктите си на други близки пазари – включително и на българския, където ги чакат големите европейски търговски вериги”, предупреди Стойнев.

В момента в 20 перспективни и бързо растящи пазари от Азия, Близкия Изток и Африка чакат Министерството на икономиката да отвори служби за търговско-икономически връзки, напомни още ексминистърът на икономиката.

Според него служебният министър на икономиката трябва да реагира бързо, защото тези пазари могат да компенсират българските производители на зеленчуци и млечни продукти заради изгубения пазар в Русия. 

„Говоря за пазари, сред които, Обединените арабски емирства, Оман, Саудитска Арабия, Катар, Иран, Ирак, Алжир, Тунис, Пакистан, Армения, Туркменистан и Монголия. Това са страни, в които държавната воля за насърчаване на двустранните търговски отношения е ключова. Затова като министър на икономиката поисках допълнителен бюджет и щатни бройки за отваряне на търговски представителства на България там”, уточни Стойнев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.08 2014 в 03:35

Вуйчо, обясниха ти по-горе хората: Защото "комунетата" не са никакви комунета, а най-обикновени либерасти.

10.08 2014 в 19:26

б.К(вероятно срамежливо съкращение на:бивш комунист),разбирам терзанията ви.Към тях могат да се поставят още много въпроси.Примерно,като обвиняват Костов,че отрязал великите пенсии,защо като идваха няколко пъти на власт след, него посткомунетата НЕ ВЪЗСТАНОВИХА РАЗМЕРА НА ПЕНСИИТЕ!?Защо не съживиха и 1% от някогашната "велика" индустрия,защо се юрнаха да купуват (с откраднати пари) имоти на Запад и учат там деца и внуци,защо" не можаха" за 25 г. да стегнат контрола на митниците,защо изгониха кадърните българи,защо циганизираха България,защо създадоха убиеца на България ДПС,защо не се съгласиха на лустрация,защо инициираха и приеха порочна Конституция,защо окрадоха еврофондовете,защо нямаме електронно правителство,защо сме троянски коне на русия и още 100 ЗАЩО!?ЗАЩО е много по-важно от КОЙ!?но,б.К отговорите не търси от истинските демократи.колко и да ти е болно търси ги сред бившите ти колеги-престъпните унищожители на България.

10.08 2014 в 17:52


Искам да ви попитам и за една друга бомба, която ни завещаха в последните дни - подписването на договора с "Уестингхаус". Смятате ли, че в него има нещо обезпокояващо?

- Аз ще дам един нов ракурс към "Уестингхаус". Там нищо окончателно не е подписано. Така че целта на това политическо упражнение беше правителството на Пламен Орешарски да си издаде една политическа индулгенция на базата на активни търговски преговори с американска компания и със САЩ. Това трябваше да направи заслон на истинския, реалния проект - "Южен поток", по който можеха да се получат реални пари и реални финансови потоци. В договора с "Уестингхаус" нито има обещани пари, нито финансови ангажименти, но им даде възможност да демонстрират привидна балансираност. В смисъл - ние можем да работим и на Изток, и на Запад. Докато реално работят по "Южен поток".

Публикувано Yesterday от Ilian Vassilev

10.08 2014 в 17:50

"Така че ограничаването на вноса на потребителски стоки при положение, че именно този внос задоволява до 40 % от потреблението, не може да не предизвика напрежение. Но вероятно това ще го разиграят предимно в пропаганден план, отколкото реално да спрат достъпа на стоки от Европа."

Putin, launching US-Russia oil project, touts 'pragmatism'

Опа, само ден след като обяви контрасанкциите – спиране вноса на храни от ЕС и САЩ, Путин предлага Американо-руски проект за изследване нефтените запаси на Арктика.
Хуйло надува пропагандно мускули пред мужиците докато в действителност се дупи на всеки по-голям от него. Сибир дава на Китай, Арктика – на САЩ.
Moscow (AFP) - President Vladimir Putin said Russia is still open for business with Western companies despite sanctions as he ceremonially launched a joint US-Russian oil exploration project in the Arctic.

http://news.yahoo.com/putin-launching-us-russia-oil-project-touts-pragmatism-142945279.html

10.08 2014 в 17:40

Айде бе Евро-гейо-седерастите няма ли кой да отговори защо именно БСП подписа за Уестингхаус а не подписа за Белене навремето когато имаше абсолютната възможност за това а??????

10.08 2014 в 16:58

Кво стана тя бе евро-гейо-седерастите нали БСП бяха комунета бе))))а сега де ))))) Ако БСП са комундета (както вие седерастите ги наричате) как така стана, че именно БСП даде мандат на Калфин да подпише престъпните договори, с които бяха докарани американските окупационни войски и военни бази на българска земя .... Кой ако не БСП решиха да подпишат договора със САЩ за подготовката на арабски терористи на наша територия, а не в собствените им страни, Западна Европа или САЩ??? Освен това кой призна Косово??? Пак БСП)))) Кой изпрати видният представител на БСП -Красимир Премянов и му даде мандат на 8 ноември 2013г, на конференция „Помним миналото, създаваме бъдеще” да представи идеята в столицата на Европейския съюз – Брюксел за “създаване АВТОНОМНАТА област Тракия в рамките на ЕС със столица Одрин от държавата Турция,. с което на практика се прави първата стъпка към разделянето на България на две части ...Какво комунде може да е Сергей Станишев след като той се кани да прави Евро-кариера и то не в Руският парламент а в самото сърце на капитализАма -Брюксел???? Ако БСП са комундета (както вие седерастите ги наричате) как така стана че Станишев, когото Марихуанците крепяха до скоро на изкуствено дишане, торпилира АЕЦ Белене, хукна да признава първи хунтата в Киев, грижливо пази интересите на "инвеститорите " от Марица Изток 1 и 3, Дънди Прешъс и концесиите на местния колониален слугинаж, води либерална политика в една бедна България , какви комунета може да са милионерите от днешната върхушка в БСП , бе овчи глави Соросиадски. БСП е една най обикновенна либерална Троцкистка партия, само дето тъпити им гламави избирателите не го разбират ...))))) а причината заради която не сте наясно и вие кой какъв е в Бг, е в резултат от усиленото чалго-слушане))))

10.08 2014 в 16:00

Бе момче, я по-добре кажи къде са банковите сметки, в които ти наляха Уестингхаус.
А какво да се прави с гнилите домати и вмирисаното сирене, селяните все някак ще измислят и сами.
Саудитска арабия ... Бегай си там при манафите, съветник недоклатен. Ти ни вкара с 5 милиарда, какво писукаш сега.