Стойнев: Непрекият ефект от ембаргото на Русия ще е по-лош

OFFNews 10 август 2014 в 15:28 4251 7

Драгомир Стойнев

"Да не се успокояваме с факта, че забраната за внос засяга само около 2% от нашия износ към Русия. Това са десетки хиляди работни места. Много по-рискови са обаче непреките ефекти".

Така бившият енергиен министър Драгомир Стойнев коментира ембаргото, което наложи Русия тази седмица за внос на хранителни продукти от Европейския съюз.

По думите на социалиста стотици български производители на зеленчуци и млечни продукти ще пострадат, тъй като ще се окажат под натиска на големите субсидирани европейски производители.

След забраната да работят на руския пазар производителите от ЕС ще търсят реализацията на продуктите си на други близки пазари – включително и на българския, където ги чакат големите европейски търговски вериги”, предупреди Стойнев.

В момента в 20 перспективни и бързо растящи пазари от Азия, Близкия Изток и Африка чакат Министерството на икономиката да отвори служби за търговско-икономически връзки, напомни още ексминистърът на икономиката.

Според него служебният министър на икономиката трябва да реагира бързо, защото тези пазари могат да компенсират българските производители на зеленчуци и млечни продукти заради изгубения пазар в Русия. 

„Говоря за пазари, сред които, Обединените арабски емирства, Оман, Саудитска Арабия, Катар, Иран, Ирак, Алжир, Тунис, Пакистан, Армения, Туркменистан и Монголия. Това са страни, в които държавната воля за насърчаване на двустранните търговски отношения е ключова. Затова като министър на икономиката поисках допълнителен бюджет и щатни бройки за отваряне на търговски представителства на България там”, уточни Стойнев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!