Quantcast

Русия ще внася храна от Латинска Америка

ОFFNews Последна промяна на 08 август 2014 в 12:57 3619 5

Снимка Wikimedia.

Правителството на Русия преговаря с посланиците на някои страни от Латинска Америка за възможността за допълнителни доставки на плодове, зеленчуци и други хранителни продукти, след като спря вноса на храни от страните, наложили санкции върху Москва, предаде "Ройтерс".

Все още не е известно кои страни от Южна Америка са били поканени на срещата. Известно е, че е присъствал представител на Чили. Той съобщи, че в близките дни руската страна ще предостави списък с приоритетни продукти за внос.

В Европа расте притеснението от последствията от руската забрана. Земеделци и животновъди от Чехия, Австрия и Гърция се готвят да се обърнат към Европейския съюз с искане да бъдат компенсирани за загубите, които ще понесат заради руското ембарго. Експерти посочват, че най-засегнати от въвеждането на ограничението ще бъдат Полша, Румъния и Холандия. Полският министър на селското стопанство дори заяви, че ЕС трябва да финансира износа на плодове и зеленчуци в страни от Азия и Африка.

Предстои експерти да обсъдят очакваните щети от руската забрана за внос на храни от Съюза. След експертните съвещания вероятно ще бъде свикан извънреден съвет на европейските лидери.

Руската забрана предоставя възможност за износ на мощната бразилска месна и житна икономика, както и за тази на по-малките латиноамерикански държави. Чили, която е една от възможните алтернативи за внос на плодове, изнася стоки за Русия на стойност 643 милиона долара. По-голямата част от износа се състои от храни, сьомга и плодове. Въпреки това различията в сезоните - в южната хемисфера в момента е зима - може да се окажат проблем за стопроцентовата замяна на вноса на плодове. 

По нареждане на президента Владимир Путин Русия забрани вноса на хранителни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия в отговор на санкциите срещу Москва заради кризата в Украйна.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.08 2014 в 13:43

За кой ли път ще изтеглим от трите най-дългото!

08.08 2014 в 19:10

Ебем ти россията - толкова ли не може да произведе цвекло за крепостните селяни, че ще трябва да внася ?

08.08 2014 в 17:03

споко, НЕ СЕ КАХЪРЕТЕ за Русия!
КОНКУРЕНЦИЯТА СИ ЗНАЕ РАБОТАТА - такъв ГЮВЕЧ ИМ СНЕСЕ ОБАМА, че чак лигите им текат за ПЕЧАЛБИ,
УХА, ще мъкнат от целия свят само и само за ПЕЧАЛБА, кой го интересува някакви санкции, или Обама,
ГЮВЕЧ им се е отворил - печалба, то Турция, то Египет, то Мароко, то Латиска америка, ЛИГИТЕ ИМ ТЕКАТ ЗА ПЕЧАЛБА
виж, ПЛАЧЕТЕ ЗА ТЪПИТЕ БУГАРЕ, че сИга укрите като спрат ГАЗТА, пък ПРОТЕСТЪРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО как вдигне цената на ТОКА,(че нали ВЕИ тата И ТЕ ДАДОХА ПАРИЧКИ ЗА ПРОТЕСТЪРИТЕ, та сИга ще си ги вземат, И ХИЧ НЕ Е ШЕГА, НА ГОЛО ЩЕ НИ ДЕРАТ и едните и другите

08.08 2014 в 15:51

Дурачок си ти Насрански, дурачок -> в Европа селското стопанство се дотира, и който покаже документ че е на загуба от ембаргото ще бъде обезщетен а като гледам кой плаче, все държави с проруско Наклонение, тоест никакви документи нямат.
-----
А иначе Кочината пазарува за 12 млд. продукция (60-70% от потреблението), това е някъде по 80-90евро, на глава бидло в Глистостан на година -> по-голямата част и сега рупат тенеке.

08.08 2014 в 14:14

Интересно как ФАЩ уж санционираха Россия, обаче контрата остана главно в ЕС. Хитреци са пиндосите, Андрешко, хитреци...