Стоян Мавродиев: Вече не броя колко пъти ни искат оставките

OFFNews Последна промяна на 07 април 2020 в 18:40 2245 2

Снимка Стоян Мавродиев

„Започвам да се удивлявам от нездравото желание на определени кръгове да извличат политически дивиденти. Дори в прецедентна ситуация, при която много бизнеси и домакинства са на ръба. Не съм изненадан от негативния прочит на всяка сделка, която прави ББР. Това не е първият случай. Аз вече не броя колко пъти ни искат оставките. Това явно стана условен рефлекс за определени политически партии".

Това коментира главният изпълнителен директор на Българската банка за развиттие Стоян Мавродиев, цитиран от Нова тв.

Думите му са отговор на искането от "Демократична България" ръководството на ББР да подаде оставка заради това, че е отпуснала кредит за 75 млн. лв. на колекторска фирма. ДБ настояват и за оставка на отговорните за случая министри, както и на директора на ББР Стоян Мавродиев.

„Конкретната сделка е с кредитополучател, с когото вече имаме отношения и е погасил друг свой кредит. Кредитополучателят е "СГ груп". Те, купувайки портфейли, които затрудняват банките, ще могат да подпомогнат две други български банки. Осигуряваме им ликвидност, от една страна. От друга страна, за този срок от 10 години, за който сме се договорили, кредитополучателят ще може да се договори с другите 750 кредитора", обясни Николай Димитров по повод новината, че ББР е отпуснала кредит на компания с нисък бюджет.

Според Мавродиев така правят всички банки за развитие по света.

"Важно е да се знае, че ББР работи денонощно и в кратки срокове успяхме да изготвим своите програми. Нашата собствена програма, която покрива сектори, които не са обхванати от мерките на правителството, тоест ние го подпомагаме. Намирам за деструктивно да се мисли в друга насока в момента", коментира Мавродиев.

По думите му се търсят "измислени и фалшиви скандали", които пречат на работата на институциите и създават стрес и напрежение в хората. "Постоянно се внушава, че даваме големи кредити на бизнеса", обясни Мавродиев и изброи колко и какви кредити е отпуснала ББР на малките и средни предприятия.

"Програмата, която днес обявихме, е една от първите в Европа. Тя ще засегне основно микропредприятия и компании, които да продължат да работят. И други банки се готвят да обявят подобни мерки. Нашата роля в тази ситуация е важна. Усилията ни са свързани с това да подкрепим всички мерки на правителството", обясни изпълнителният директор.

Той увери, че бизнесът трябва да е спокоен, "че планираме адекватни мерки". "Програмата е самостоятелна със собствен ресурс. ББР е основен партньор и на плана „Юнкер", заяви финансистът. Той допълни, че програмата е подкрепена с гаранция от Европейската инвестиционна банка. По думите му банките у нас са добре капитализирани и работят прозрачно.

„От гласуваните 700 милиона - 500 милиона ще се използват за гарантиране на кредити. Всякакви фалшиви новини, които се използват с цел да бъде атакувано управлението у нас, са вредни", поясни Мавродиев. Той допълни, че печалбата на ББР за 2 години е 75 млн.лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22099

2

Стефан

08.04 2020 в 09:03

Пичаго, светът се разпада, а ти дрънкаш канцеларски приказки от преди 2008-а, и си пускаш снимки за свалки в ГепиМе. За лов на ученички.
Хабер си нямам кой си - какъв си, но верно си за изгонване.
Ебати бруталната неадекватност(((

2103

1

Дедовия

08.04 2020 в 06:49

Ами след като се правите на мотики и не ги подавате, добре би било следващата оферта към вас да е симитлийския вариант! За подробности питай началника.
 
X