Според ЕК договорите с американските централи са държавна помощ

Вероника Шербанова 04 април 2017 в 13:09 11337 7

Снимка БГНЕС

Иван Иванов

Европейската комисия е установила, че договорите с т.нар. американски централи - КонтурГлобал и AES Гълъбово, са държавна помощ, но не се е произнесла по въпроса дали става въпрос за регламентирана или нерегламентирана помощ. 

Това се е случило през есента на миналата година. Вследствие на констатацията си ЕК е препоръчала България и собствениците на двете централи да започнат преговори за промяна на някои клаузи в договорите, но не е ставало въпрос за прекратяването на тези договори. 

Това обясни пред OFFNews председателят на КЕВР Иван Иванов по повод информацията на Велизар Енчев за среща на българска делегация с представители на двете централи в края на миналата година за преговори за прекратяване на договорите с тях. 

"За тази среща не се знае нищо в България. Защото нашата делегация не е постигнала нищо. А е можела да направи много след като ЕК е декларирала / но не писмено/, че договорът подлежи на ревизия, защото е "неправомерна държавна помощ" за двете чужди компании", посочи Енчев в писмо до OFFNews.

Според Иванов ЕК е стигнала до извода, че договорите с американските централи са държавна помощ, през есента на миналата година, преди оставката на правителството на Бойко Борисов. 

Иванов посочи, че няма информация да са се провели такива преговори - след оставката на правителството или при служебното правителство. 

Ако става въпрос за регламентирана държавна помощ, в това няма нищо обезпокоително, допълни Иванов. 

Енергийният регулатор изпрати запитване по казуса с договорите на двете централи още през лятото на 2014 година и оттогава се изчаква окончателното мнение на Брюксел по въпроса. 

През декември миналата година зам.-министърът на енергетиката Николай Николов обяви, че при прекратяване на договорите с американските централи България ще трябва да плати неустойки, които може да са в размер на 3 млрд. лева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11714

4

Prosperozo

04.04 2017 в 20:28

Щото пък руснаците не ни цакат, справка Лукоил. Като ти е продажен задника, всеки го цака.

10571

1

Hissarion

04.04 2017 в 13:30

Добре че е ЕК, че ние сами не може да се сетим какво е.