Европа искала да развалим договорите с американските централи и организирала преговори за това

OFFNews 03 април 2017 в 20:10 24287 7

Велизар Енчев
Велизар Енчев

Европейската комисия е настояла да развалим договорите с американските централи и е уредила среща на българска делегация с представителите на американските собственици на ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3. Срещата е била в Брюксел, под егидата на Европейската комисия и се е състояла в края на 2016 г., когато Борисов е бил премиер в оставка. На срещата обаче българската страна не е постигнала нищо, въпреки подкрепата на Европа.

Това се казва в писмо на доскорошния депутат Велизар Енчев, изпратено до OFFNews. Енчев твърди, че тази информация е получил от шефа на КЕВР Иван Иванов при срещата си с него днес. Иванов прие представители на протестиращи срещу високите цени на тока.

Според Енчев, самият Иванов е изтъкнал това като първа причина за увеличаването на цената на тока. Другите две причини били неосъщественият проект "Български поток" и постановлението да се изкупува 100% от енергията, произведена от ВЕИ.

"За тази среща не се знае нищо в България. Защото нашата делегация не е постигнала нищо. А е можела да направи много след като ЕК е декларирала / но не писмено/, че договорът подлежи на ревизия, защото е "неправомерна държавна помощ" за двете чужди компании.

По същество това е държавна измяна - на тъмно се водят преговори, за да се изгубят", коментира в писмото си Енчев.

По-късно председателят на КЕВР Иван Иванов обясни пред OFFNews, че става въпрос за констатация на ЕК за държавна помощ при договорите с американските централи. ЕК обаче не се е произнесла дали става въпрос за регламентирана или за нерегламентирана държавна помощ. 

По думите му ЕК е препоръчала България и собствениците на американските централи да започнат преговори за промяна на клаузи от договорите, но никога не е ставало дума за прекратяването на тези договори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

7

случайно прочетох

04.04 2017 в 12:14

Тези договори са неизгодни за нас и трябва да се ревизират, както и договорите за изкупуване на тока от ВЕИ на фиксирани и доста завишени цени.
Лошото е, че в договорите има заложени и неустойки и потърпевши пак ще сме ние, а не подписалите ги.

12192

2

Stoyan Georgiev

03.04 2017 в 21:57

Делян Добрев гарантира 100% изкупуване и 100% фиксирани цени за ВЕИ със Закона за енергията от ВЕИ от 2011г.