С 19% по-скъп газ от днес, цената е скочила 5 пъти за година

OFFNews 01 септември 2022 в 18:57 2580 6

газ
Природен газ.

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди нова цена на природния газ от днес. Синьото гориво поскъпва с близо 19%.

Това е поредно увеличение на цената на газа като за последните три месеца тя е скочила общо със близо 150 на сто.

От КЕВР съобщиха, че са потвърдили искането на "Булгаргаз" за по-висока цена на природния газ с близо 19 на сто. От Азербайджан идва около 50% от синьото гориво, но той е на по-висока цена, защото количествата не минават по все още непуснатия в експлоатация интерконектор с Гърция и синьото гориво се доставя по старата от Кулата - Сидерокастро.

Очаква се да има понижение на цената на газа от Азербайджан през октомври. Едва ли това понижение обаче ще е достатъчно, за да намали общата цена, тъй като по данни на "Булгаргаз" близо 400 лева за мегаватчас струва газът, който идва от танкерите. Частично такива количества са осигурени и за този месец.

С новото увеличение на цените, газът е поскъпнал пет пъти само за последната година, а от началото на 2021 година с 1200%. Първоначално от "Булгаргаз" поискаха увеличението да е 6 на сто, но повишиха прогнозата си два пъти. Първо поискаха увеличение със 17 на сто, а впоследствие изчислиха, че ръстът трябва да е с 19%.

Заради високата цена на синьото гориво в община Добрич, където повечето детски градини и училища са газифицирани, обмислят два варианта за справяне с високата цена.

"Първо сме заложили резерва в бюджета при евентуална нужда той да бъде актуализиран. На второ място, ако България остане без газ, тогава сме коментирали дали да отидем от газови към електрически котли", каза пред БНТ Йордан Йорданов, кмет на Добрич.

Заделени са в бюджета на общината допълнително 1 млн. лева за плащане на допълнителните сметки или за преминаване към алтернативно гориво.

"Мога да кажа за детските градини, че сме на стендбай да минем на ток, със директорите на училища в момента се разговаря, но има и такива, които могат и са ползвали твърдо гориво", каза още Йордан Йорданов.

В новият държавен бюджет не са заложени допълнителни пари за подпомагане на бизнеса заради високите цени на природния газ.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-3667

5

fik1

02.09 2022 в 00:02

голяма грешка на Европа да се остави да бъде така зависима от нацисткия газ, въпрос на време беше да се стигне до този шантаж, терористична Русия да обстрелва Европа докато я изнудва с газ и ядрени оръжия.. закъсняла и болезнена ще е дерашификацията на Европа, но крайно нужна

1600

4

HolyDiver

01.09 2022 в 22:46

Руснаците горят газта само и само за да не стигне до Европа и да не ѝ падне цената на борсата, а нашите русофилчета още вярват че някой ще им продава евтино и са готови да се надупят на газпром

210

3

Merc

01.09 2022 в 20:31

Веждичке , хранилищата за газ в Европа са пълни на 80 процента.

А Путлер ще го отрежат напълно от Европейския пазар до две години.

Тогава познайте къде ще си завира Джуджака газа , дето му остава....

Ако е още жив и още е президент на Оркостан.

-240

1

редовно четящ

01.09 2022 в 19:05

А на световните борси цената му пада. Което означава, че слугинажното правителство цели предизвикване на криза.
 
X

Да помогнем на украинските деца!