Реформаторите обясняват защо банките са стабилни

ОFFNews Последна промяна на 27 юни 2014 в 15:13 4900 15

Реформаторският блок разпространи декларация по повод събитията от тази сутрин и множеството коментари за стабилността на банковата система.

В текста експертите на реформаторите обясняват как е гарантирана сигурността на вложенията и на валутния борд, която според тях е вън от съмнение.

Публикуваме документа без редакторска намеса:


Сигурността на вложенията на българските граждани в банките и стабилността на валутния борд в България са вън от съмнение, тъй като:

1. Банковата система в България е от най-консервативен тип, което означава ниски нива на риска за парите на всички български граждани сравнение с банките от останалите европейски държави. Тя е изключително
добре капитализирана с нива от собствен капитал от над 11 млрд. лв., което означава, че може да посрещне значителни финансови трусове без това да се отрази на влoжителите;

2. Международната финансова общност има пълно доверие в българската финансова система, като доказателство за това е отпуснатият заем от 3 млрд. лв. на рекордно ниска лихва, която ние ще плащаме;

3. В момента валутните резерви на страната са над 28 млрд. лв. близо до историческия рекорд;

4. Паричният пазар в България e от затворен тип, което означава, че борда не може да бъде атакуван от спекулативни капитали;

Съмненията на обществото в стабилността на финансовата система идва единствено от неспособността на управляващите да овладеят мафиотските битки на кукловодите си. Банковата система е стабилна. Днешните проблеми идват от невъзможността на управляващите да дадат отговор на политическата криза и да успокоят обществото чрез ясен дневен ред и перспектива за политическа стабилност.
РБ настоява за провеждане на спешна среща на основните политически сили под егидата на президента, на която:

1. Да се постигане спешно съгласие около незабавната оставка на правителството, насрочване на дата за предсрочни парламентарни избори и назначаване на силно служебно правителство, което да внесе спокойствие в обществото;

2. Политическите сили да декларират единна позиция около мерките на БНБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.07 2014 в 14:15

Абе, тъп Полковник. Ти ще се удавиш в собствената си злоба. Шибаняк. Такива като теб трантутляци трябва само да ги шибат отзад. Единственото нещо, за което ставате.

29.06 2014 в 10:30

бОйко бОрисов е психопат!

27.06 2014 в 21:38

Жалък е Тиквата! До преди часове крещеше в диво кресчендо, че сегашните заробвали страната, че внуците щели да ни плащат заемите - сега заем заискал, той спасителя! Защо не се загледа в любимата му протестна мрежа? В изданийцата на Прокопиев, които още продължават да бълват догатки коя ще е следващата - няма статийка и в Капитал и в Дневник, които да не ни "ограмотяват" коя фирма на кого е, с кой олигарх е свързана, към коя банка има "лоши" кредити и т.н. А защо тоя хубостник /Прокопиев/ остави настрана от атаките си единствената българска банка с огромни годишни загуби, стигащи вече до над 40млн за 2013 - банката на Цветелинка? Дали тука нещо не вони и то на истински лайна и дали трябва да си толкоз плиткоумен, че да не свържеш нещата???

27.06 2014 в 19:12

"бОйко бОрисов е психопат!" Да, вероятно.Всъщност - почти сигурно! А ти си една свадлива стара мома на която времето минава в стискане на пъпки пред огледалото и писане на безинтересни тъпизми. Болшевика Костов☭☭☭, може и да арладиса, ама надали ше те ашладиса!

27.06 2014 в 19:11

"бОйко бОрисов е психопат!" Да, вероятно.Всъщност - почти сигурно! А ти си една свадлива стара мома на която времето минава в стискане на пъпки пред огледалото и писане на безинтересни тъпизми. Болшевика Костов☭☭☭, може и да арладиса, ама надали ше те ашладиса!

27.06 2014 в 19:11

Това,което написах има връзка с казаното от Радан Кънев и декларацията на Реформаторския блок.Само ТЕ обясняват нещата отговорно и здравомислещо.Престъпниците -олигарси поведоха война срещу цялото общество и целта им е да дестабилизират държавата.А бОйко бОрисов им припява и призовава да дойде МВФ.Играта на тези престъпници ще вкарат наистина държавата в спиралата на чудовищна финансова криза ако им се хванем на въдицата!!!

27.06 2014 в 18:59

Кой е този бОрисов-престъпник,когото ченгетата поставиха буквално казано,на чело на сътворената от самите тях "герб" и я нарекоха "дясна",за което бяха добре подпомогнати от продажните медии.Същите олигарси вАсилев и пЕЕвски бяха първи приятели на бОрисов.Те и сега играят заедно тази пиеска ,искат да ни въвлекат в тяхната игра.Банковата система е все още единственото стабилно нещо в България.Не се хващайте на тяхната въдица.И на изборите да не допуснем престъпника бОрисов и фалшивите десни гербари до властта..."полковник",изкуфял си вече ,не ръси повече изтърканите простотии на пропагандата на ДС.

27.06 2014 в 16:57

Когато едно правителство е нестабилно и няма доверие в него, всичко се отразява на икономиката и инвеститорите.

27.06 2014 в 16:44

И второ - властта е нелигитимна де факто. Няма НС де факто и тя пред никого не е отговорна ! Това е опасността и затова хората се плашат. Както един министър може да нарече черното бяло, така и един банкер или Премиер може да направи огромни глупости - на тези престъпнци никой не иска да вярва ! Не по различа е и т.нар. опозиция - Герб. Днес Мутрьо е казал, че ще иска 5-6 млрд помощ от МВФ !?!? За мен само това е достатъчно.