Quantcast

Проституция и наркотици вдигат БВП на страната

OFFNews Последна промяна на 03 септември 2014 в 21:09 7180 5

Снимка БГНЕС.

Националният статистически институт (НСИ) започва да отчита от септември брутния вътрешен продукт (БВП) на държавата, като включи в сметките и парите от проституция, търговията с наркотици и няколко други нелегални дейности.

Това ще повиши с няколко процента нивото на БВП. Това се прави по настояване на Брюксел, който изиска от всички държави-членки да се започне отчитане на влиянието на проституцията и наркотърговията върху икономиките им. За целта е била изработена специална методология. В шест страни, които са приложили методологията, БВП се е увеличил с 2 до 6%, като най-голям ръст има в Холандия.

"На 30 септември ще съобщим до каква промяна в брутния вътрешен продукт е довело включването на бележките на Еврокомисията", заяви Елка Атанасова, шеф на дирекция "Макроикономическа статистика" в НСИ.

НСИ в момента следи значителна част от сивата икономика, отчитаща се в куфарната търговия, работата без договор, бакшишите, получавани в някои сектори, използването на служебни автомобили за лични нужди и доходи в натура като мобилни телефони, карти за градския транспорт, дрехи, ваучери за храна. Всички те имат около 13-14% дял в БВП.

За информация за финансовите потоци от проституция и наркотърговия НСИ ще се осланя на официални доклади от МВР и др. държавни институции, без да прави собствени статистически проучвания.

В брутния национален продукт от септември ще бъде вече включена и условната рента, която се получава от притежаването на гараж. В момента гаражите не фигурират в стойността на жилищния фонд, отдаден под наем, който се взима предвид при смятането на БВП.

Затягане на отчитането ще има и при лихвените проценти по депозити и кредити, които си предоставят банките помежду си, както и при дохода в натура, който се получава в транспортния сектор - сухопътния и въздушния.

Ревизията на данните ще се направи за БВП от 1995 г. насам. "Обхващането на всички препоръки ще промени номиналната стойност на БВП, но не и темпа на нарастване или спадове през годините, обясни Атанасова.

От НСИ излязоха и с доклад, отчищат ръст на икономиката на България с 1,6% за месеците април, май и юни спрямо същите месеци миналата година.

Най-голям растеж от 4% бележи промишлеността. На второ място са вносът и износът на стоки и услуги

От три милиона и половина работещи най-висока производителност имат заетите в индустриалния сектор - те произвеждат по 15.10 лева на час. След тях по продуктивност се нареждат занимаващите се в сферата на услугите с производителност от 11.30 лв/ч.

Най-ниска е производителността на труда в селското стопанство - 2.70 лв/ч.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.09 2014 в 15:23

Сещам се за 240 проститутки дето май ще трябва да подават данъчна декларация.

04.09 2014 в 13:33

Доста хора починаха от хероин в края на соца, а от проститутки се е възползвало и политбюро, така че извадете главите от задния двор. По-добре да се легализират, разбира се.

04.09 2014 в 13:09

Проституция е имало и ще има до края на света. Защо не се легализира? Когато е незаконна печелят само престъпниците.

Наркотици е имало и ще има до края на света. Защо някои от наркотиците не се легализират?
Ако за другите наркотици, /за подажба и притежание/ се прилагат жестоки санкции, легализацията ще е в интерес на обществото. Сегащното положение носи печалби на престъпността.

04.09 2014 в 01:48

Само искам да знам, вашите деца играят ли си в презервативите изхвърлени пред блока от нощния "труд" на циганките? Синовете ви и дъщерите ви ще се разхождат ли свободно сред болести и наркомани? Защо не се отвори направо една "Лафка", само че вместо цигари и вестници да се продават крек, херца и амфети? От Брюксел ако настояват да си бръкнете в задния двор с лопата, ще го направите ли?

03.09 2014 в 21:41

Друго има ли сигурно в България с тази демокрастия.