Quantcast

5 болници източили 25% от парите на НЗОК

ОFFNews Последна промяна на 30 август 2014 в 10:39 2395 5

Пет лечебни заведения са изхарчили близо 25% от бюджета на здравната каса за болнична помощ, сочи справка, изготвена специално за „Преса“. За първите 7 месеца на годината НЗОК е изплатила на болниците 898,3 млн. лева при общ бюджет от 988 млн. лева. Това означава, че дори и с актуализацията от 200 млн. лева парите ще свършат през октомври, пише в. "Преса".

 Най-много средства е погълнала най-голямата в страната болница „Св. Георги“ в Пловдив - 56,6 млн. лева. На второ място е варненската „Св. Марина“, която е изхарчила над 45 млн. лева. В челната тройка е и частната „Токуда“, получила от касата 31,4 млн. лева. На четвърто и пето място се нареждат „Пирогов“ и ВМА, на които НЗОК е превела съответно 29 и 23 млн. лева.

Това са и болниците, в които хората най-често търсят помощ, особено при спешни и тежки случаи. Там се транспортират и пациенти от цялата страна. „Пирогов“ не харчи пари, а лекува болни. На година през института преминават 230 000 души, като 46 000 от тях се приемат“, коментира директорът проф. Стоян Миланов.

Българинът е влизал в болница най-вече заради оплаквания от сърце. За две клинични пътеки - прединфарктно състояние и сърдечна недостатъчност, касата е платила 50 млн. лева. Още 20 млн. лева е струвала съвременната терапия на инфаркт.

Над 23 млн. лева пък са отишли за лечение на т.нар. коренчеви болки, което е сложното наименование на най-обикновените шипове. Децата са боледували най-много от пневмония, като за тази диагноза само за малчуганите НЗОК е похарчила 21,2 млн. лева.

В топ 10 на заболяванията, за които НЗОК е платила най-много, влизат още туморите, панкреатитите, травмите и инсултите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.08 2014 в 00:02

Това, което знам като факт, е че в Токуда спасиха живота на близък човек с инфаркт. Нивото е извънземно във всяко отношение. Все едно си на друга планета. Апаратурата, лекарите, обстановката..Със специална апаратура всеки ден спасяват хора. Възстановяват се за 3 дни. Така да "източват" пари може.И поклон с благодарност към лекарите там. А и всички, направили възможна тази организация на здравна помощ. Човекът беше по клинична пътека, не е плащал.

30.08 2014 в 21:12

Пацо, ти си описал точно кратко и ясно действителната ситуация.

30.08 2014 в 18:33

Проблемът има две страни: 1. Пътеките по здравна каса са хронично недофинансирани. 2. Лекарите са принудени да надписват за да "издърпат" повече пари от касата, така че поне частично да покрият реалните разходи, които болничното заведение прави.
Лекарският труд не е включен в парите, които касата плаща на болницата.
Здравната система е една продънена каца. Колкото и пари да налеете, ще изтекат.
Всички (икономисти, медици, парламентаристи) са наясно, че тази система не е ефективна. Нито за лекарите, нито за пациентите. Никой не се нагърбва със задачата да проведе така омразните "рИформи", защото ще настъпи много интереси.

30.08 2014 в 18:21

Обществена тайна е че една голяма част от така наречените "прединфарктни състояния" нарочно се натъмъняват от лекарите за да източват пари. Съвсем умишлено в епикризите се изписват ВИНАГИ по-сложните и сериозни състояния, за да се превеждат повече пари от касата. Пример: ако ви оперират от някакво образувание в носа, дори и да е полип, лекарят изписва, че е тумор, зашото операцията от полип е 200 лева, а от тумор - 500.
Има цели села и квартали, на които са им поставени стендове, без да имат необходимост. Да, държавата плаща, но точно така изтичат парите от касата. Търговските компании, които произвеждат стендове дават премии на лекарите, когато им реализират продукцията. Много често в отчетите на болниците ще видите, че се дублират операции и т.н.

30.08 2014 в 14:54

"източили" са ви мозъка май