Цацаров: Всички вложители трябва да получат парите си от КТБ

OFFNews Последна промяна на 03 септември 2014 в 19:09 17040 12

Сотир Цацаров

За финансово оздравяване и против ликвидацията на КТБ се обяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Всички вложители трябва да си получат парите, а не само тези с гарантирани депозити, каза Цацаров пред БНР.

Проблемите пред КТБ са два вида – криминални и финансови. „Разследването е разследване. Финансовата смърт на банката обаче не е изход за хората, които са вложили парите си в тази банка. Може да изразя едно много радикално мнение от гледна точка на това, че трябва да бъде надскочен закона за гарантиране на влоговете в банката, трябва да се търси път за оздравяване на тази банка и едва след като се намери път за оздравяване на тази банка, и то финансов, да се мисли за вариант, при който вариант хората да са в състояние да получат парите си", коментира Цацаров.

Банката е функционирала при неефективен надзор и със съмнително високи лихви по влоговете. В продължение не на месеци, а на години КТБ е била едно скъпо банково украшение, което е било поставено под похлупак, то е било поставено под един красив стъклен похлупак от държавата, допълни Цацаров.

Държавата е правила максимума, за да обгрижи този похлупак, за да държи парите си и парите на държавните предприятия в този похлупак, тоест тя се е грижила това, което се е намирало под похлупака, да стои чисто, неопетнено, здраво и изглеждащо стабилно", заяви той.

Ние не можем да кажем на хората спасявайте се, допълни главният прокурор.

Евентуалният финансов колапс на КТБ е ненормален изход от ситуацията. Понеже в създаването на тази ситуация участие имат държавните органи, сега съдбата на банката не трябва да бъде финансова смърт, а вложителите трябва да си получат парите, категоричен е Цацаров.

На мене ми е ясно, че в момента те няма откъде да си получат палите. Но на мене ми е ясно в същото време, че в страната има достатъчно хора, които предлагат едни или други рецепти финансови за оздравяване. Нямам предвид тези, които спекулират или истеризират с тези рецепти, но има достатъчно компетентни хора. Може би е време те и ръководството на БНБ да седнат на една маса. Нещо повече - аз самият ще направя необходимото в началото на другата седмица това да се случи, подчерта Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.09 2014 в 10:08

Днес слушах интервюто на българския главен прокурор – БЛЕСТЯЩО!
Този човек мисли и решава съобразно българското законодателство. Умен мъж!

07.09 2014 в 00:56

Правилни намерения и правилни действия на българския главен прокурор!
Да действа, само той може да въведе ред в банковата система, поздравления за намеренията!

05.09 2014 в 22:02

Всеки прокурор ,,надскачащ закона,, е за затвора!

04.09 2014 в 10:02

Въпрос към КАНДИДАТ-БАНКЕРА Цацаров – кандидат-разбирач по банково дело видно от “КТБ е функционирала при неефективен надзор и със съмнително високи лихви”. Оставяме настрана правната страна, а именно, че понятията “неефективен” и “съмнително” са извънправни, ПИТАМЕ: Цацаров, от месец всички сайтове са заляти от реклами на една банка (европейска), за изгодни депозити. Сутрин, обяд и вече, че и през нощта кандърдисват – ТЪРСЯТ И НАБИРАТ РЕСУРС...
Ние знаем каква е причината – САЩ глобиха тази банка с 10 млрд долара.
И СЕГА БАНКАТА Е ПРИНУДЕНА да набира ресурс ЧРЕЗ МОТИВИРАНЕ на вложители при изгодни лихви.
А сИга Цацаров да те видим, това банкова дейност ли е, или не е... щото един твой тъпчо-прокурор нарича това ПИРАМИДА. Та Цацаров ПИТАМЕ?????

04.09 2014 в 09:53

Този наглец какво ни калесва сега бе, то бива нахалство, сега иска да се измъкне от отговорност за организираната от него на 13 юни БАНКОВА паника КТБ, водела до изтегляне на 1.3 млрд от сметки в КТБ (отишли в Булбанк 860млн, 250 млн Париба, Алфа, Асет и т.н.). По данни от одиторския доклад в КТБ е имало още 500 млн бързоликв активи, които сега се харчат, КТБ не работи, активи се обезцен.
ТОВА са ЩЕТИ ЗА КТБ предизвикани от Главпрокурора с ювелирна акция на 13 юни в кТБ (ТЕЛЕВИЗИЯ+ 3 патрулки 1 бус и 10-на полицай с х 2 пищака), и хората изтрещяха –БАНКОВА паника
КОЙ ЩЕ ПЛАТИ ЩЕТИТЕ от организираната от СГОВОР – протестъри 25 февр –сигнал подписан от Хр Иванов, сега правосъден, БНБ и МВРПикчърс, а сега се оказва че участие има и бившия финансов Чобанов, БАНКОВА ПАНИКА на 13 до 20 юни, източила ликвиден ресурс от КТБ от 1.3 млрд лв (отишъл в други банки)
ЦАЦА, ВРЕМЕ Е ДА ПЛАЩАШ ЩЕТИТЕ! Не го усуквай лакърдийки “Банката е функционирала при неефективен надзор и със съмнително високи лихви по влоговете. В продължение не на месеци, а на години КТБ е била едно скъпо банково украшение”.
Нито си банкер, нито си финансист, а си един прост юрист, издигнат от ГЕРБ за Главпрокурор! Така че време е да платиш щетите, причинени на КТБ от организараната от теб БАНКОВА ПАНИКА. ВРЕМЕ Е ЗА ПЛАЩАНЕ ЦАЦАРОВ!

04.09 2014 в 09:23

Кой ще плати?

03.09 2014 в 21:34

ИДИ СИ ЦАЦА, ТИ СИ КОРУМПИРАН!!!

03.09 2014 в 21:27

я,тоя се появи!!.....сигурно изпълзя от костинброд

03.09 2014 в 19:49

Всички посрали се, скоро ще бъдат изкъпани... с пожарникарски маркуч.

Хахахахахаахахахахахахахаха

03.09 2014 в 19:36

А изказва мнение за оздравяване на банката в качеството си на какъв? Финансов експерт?