Цацаров: Всички вложители трябва да получат парите си от КТБ

OFFNews 03 септември 2014 в 19:09 17526 12

Сотир Цацаров

За финансово оздравяване и против ликвидацията на КТБ се обяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Всички вложители трябва да си получат парите, а не само тези с гарантирани депозити, каза Цацаров пред БНР.

Проблемите пред КТБ са два вида – криминални и финансови. „Разследването е разследване. Финансовата смърт на банката обаче не е изход за хората, които са вложили парите си в тази банка. Може да изразя едно много радикално мнение от гледна точка на това, че трябва да бъде надскочен закона за гарантиране на влоговете в банката, трябва да се търси път за оздравяване на тази банка и едва след като се намери път за оздравяване на тази банка, и то финансов, да се мисли за вариант, при който вариант хората да са в състояние да получат парите си", коментира Цацаров.

Банката е функционирала при неефективен надзор и със съмнително високи лихви по влоговете. В продължение не на месеци, а на години КТБ е била едно скъпо банково украшение, което е било поставено под похлупак, то е било поставено под един красив стъклен похлупак от държавата, допълни Цацаров.

Държавата е правила максимума, за да обгрижи този похлупак, за да държи парите си и парите на държавните предприятия в този похлупак, тоест тя се е грижила това, което се е намирало под похлупака, да стои чисто, неопетнено, здраво и изглеждащо стабилно", заяви той.

Ние не можем да кажем на хората спасявайте се, допълни главният прокурор.

Евентуалният финансов колапс на КТБ е ненормален изход от ситуацията. Понеже в създаването на тази ситуация участие имат държавните органи, сега съдбата на банката не трябва да бъде финансова смърт, а вложителите трябва да си получат парите, категоричен е Цацаров.

На мене ми е ясно, че в момента те няма откъде да си получат палите. Но на мене ми е ясно в същото време, че в страната има достатъчно хора, които предлагат едни или други рецепти финансови за оздравяване. Нямам предвид тези, които спекулират или истеризират с тези рецепти, но има достатъчно компетентни хора. Може би е време те и ръководството на БНБ да седнат на една маса. Нещо повече - аз самият ще направя необходимото в началото на другата седмица това да се случи, подчерта Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!