Промени в закона в 12 без пет срещу застрояването на градинки

OFFNews 25 януари 2017 в 14:25 6618 0

Промени в Закона за устройство на територията, приети окончателно днес от депутатите, ще спрат презастрояването в кварталите. 

Поправките се отнасят за строителството върху реституирани терени, които доведоха до протести в комплексите в столицата. Строежите вече ще са възможни при строго спазване на правилата за отстояния между постройките. Новите урегулирани парцели пък ще се определят, без да се засягат терени на околните сгради.

При липса на необходимо разстояние между сградите за нов строеж, незастроената площ - независимо дали е реституирана собственост, ще получава статут на зелена площ. Собствениците ще се обезщетяват с общински терени. 

Промените в Закона за устройство на територията се очакваха с нетърпение от главния архитект на София Здравко Здравков, заради сериозните проблеми с реституирани имоти в кръстовища и улици, които не са отчуждени и общината трябва да изкупува от собствениците. 

Преговори със собствениците на имоти в столичния квартал "Младост", където протестите срещу застрояването не спират, води кметът на района Десислава Иванчева

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!