Правителството предлага 770 лева минимална заплата от 1 януари 2023 г.

OFFNews 09 декември 2022 в 19:50 4393 0

Минималната работна заплата да се повиши от 710 на 770 лева от първи януари 2023-а година. Това предлага Министерският съвет с публикуван за обществено обсъждане проект на постановление.

Необходимите средства за повишаване на минималната заплата със 60 лева ще са за сметка на утвърдените разходи в бюджетите на министерствата.

В четвъртък депутатите приеха на първо четене от 1 януари 2023 г. минималната заплата да стане 850 лева, като я обвързаха със средната. Така минималната заплата следва да е в размер не по-малък от 50% от средната брутна заплата за периода от последните 12 месеца.

На първо четене: Минималната заплата става 850 лева

Лидерът на БСП Корнелия Нинова припомни също, че през август служебното правителство обеща увеличение на минималните заплати на 770 лв., но по-късно се отказа и на 1 ноември, с ден закъснение, и в противоречие със Закона за публичните финанси, внесе удължителен закон, а не нов закон.

По-рано днес служебният министър на финансите Росица Велкова обяви, че ръст на минималната заплата от 710 на 850 лева ще вдигне дефицита в хазната с милиард.

Сега служебният кабинет предлага увеличение от 60 лева, като се увеличава и максималната ставка за работен час - 4,66 лева. 

В мотивите към предложението е записано, че от последната актуализация от април 2022 г. икономическата политика е променена и е налице инфлация.

"Актуализацията трябва да отчете тези настъпили промени, за да се отчете рисковете от нарастващо неравенство, бедност сред работещите и свиване на вътрешното потребление", пишат още оттам.

Според данните на НСИ инфлацията в България през октомври е 17,6% на годишна база, а предлаганият нов ръст на минималната заплата е с 16,9% спрямо размера от тази след облагане с данъци и осигуровки.

Предложението трябва да бъде обсъдено на Национален съвет за тристранно сътрудничество. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови