Велкова: Ръст на минималната заплата ще вдигне дефицита в хазната с милиард

OFFNews 09 декември 2022 в 11:03 2055 1

Докато течеше конференция за предимствата от приемането на еврото с участието на финансовия министър, пред залата течеше протест на

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Докато течеше конференция за предимствата от приемането на еврото с участието на финансовия министър, пред залата течеше протест на "Възраждане" с искане за запазване на лева и отхвърляне на европейската валута.

Повишаването на минималната работна заплата от сегашните 710 на 850 лева от 2023 г. ще повиши дефицита в хазната с около един милиард лева, заяви министърът на финансите Росица Велкова на конференция за предимствата от приемането на еврото.

Според Велкова присъединяването към еврозоната ще разшири възможностите за повишаване на доходите у нас и ще подобри инвестиционната среда у нас.

„Ние ще участваме във вземането на решенията в еврогрупата. Ние в момента нямаме право да участваме! Всъщност, когато ние сме във валутен борд, монетарната политика, която провежда Европейската централна банка, се отразява пряко при нас“, каза Велкова, цитирана от БНР.

Докато тече конференцията, пред сградата се провежда протест на партия "Възраждане". Попитана за коментар за демонстрацията, Велкова припомни за решението на Народното събрание с конституционно мнозинство България да продължи пътя си към въвеждането на единната европейска валута.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови