Пеканов няма да чака: Внася плана за възстановяване в ЕС

OFFNews 01 септември 2021 в 19:03 5131 1

Планът за възстановяване и устойчивост като важен документ за България може би, за съжаление, няма да може да изчака редовен кабинет. Това каза служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов на изслушване в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз.

Вицепремиерът призова депутатите за консенсус по плана.

Парите по плана за България не са под риск, можем да го изпратим и догодина, но парите ни трябват за икономиката, а и всички проекти в плана са с определен срок, важно е да започнат тръжните процедури, посочи Пеканов.

Според него време за нови проекти по плана няма.

Към момента в плана имаме 57 инвестиционни проекта и 48 реформи, каза вицепремиерът. Около половината проекти сме ги оптимизирали. Имало и 8 нови реформи. Силен фокус е поставен върху социалната сфера, образование, здравеопазване и социална подкрепа, засилен фокус върху декарбонизацията и засилена подкрепа на бизнеса при въвеждане на финансови инструменти и частично заместване на безвъзмездната финансова помощ.

В последния месец най-сериозният фокус беше да отговорим на критиките за това, че средствата за сектор земеделие са били намалени. Чух много неверни твърдения за отпадането на проекта за напоителни системи, каза Пеканов и уточни, че са проведени много срещи с представителите на сектора и са достигнали до консенсус. За сектора сме заделили 500 млн.лв., които са защитими, отбеляза той.

Според министъра на икономиката Кирил Петков трябва да използваме този план за увеличаване на конкурентоспособността на българските компании. Той обясни, че анализ на 300 000 компании в България е показал, че само 15 процента имат експортен потенциал, а другите изцяло са за вътрешния пазар. По думите му в дългосрочен план това е огромен проблем, защото икономиката разчита много на външни средства - европейски фондове и заеми.

Ако това продължава, стандартът ни на живот е застрашен да зависи само от тези средства, затова е важно експортният потенциал да се увеличи, посочи Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

Atan

02.09 2021 в 12:47

Трябва да бъде внесен, щом НС не намира време и сили да го приеме, този план! Усилията им са насочени в други направления, все погрешни! Като вътрешни компроматни войни и куп временни комисии, които и този път няма да свършат нищо полезно, най-малкото, поради липса на време. И война срещу Служебния кабинет.