Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Два варианта за плащане на данъци и осигуровки след отмяната на единната сметка

Александра Маркарян 11 февруари 2014 в 10:48 2299 1

Снимка Министерство на финансите

Людмила Петкова, зам.-министър на финансите

Два варианта за решение след отмяната на единната сметка на НАП, по която сега се плащат всички данъци и осигуровки, обсъждат експертите от финансовото министерство и приходната агенция с представители на бизнеса и синдикатите.

Вариантите бяха представени от зам.-министъра на финансите Людмила Петкова след среща с представители на бизнеса и синдикатите в МФ вчера.

Първият проект за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс предвижда отменената от Конституционния съд единна сметка да бъде заменена от четири отделни сметки, по които да се плащат данъци, осигуровки, осигуровки за допълнително пенсионно осигуряване и здравни вноски.

Във всяка от тях ще се погасяват най-старите задължения.

Вторият проект предлага една сметка с 4 кода за вида плащане.

И при двата варианта се предвижда преходен период. До 3 месеца след влизането на окончателните промени в ДОПК в сила хората, които са плащали по единната сметка на НАП ще могат да заявят кое задължение да погасят.

По всяка вероятност ще бъде възприет първия от двата варианта - с четирите сметки, защото при него няма да възникнат проблеми с базата данни и прехвърлената информация, уточниха от МФ.

С връщането на отделните сметки по вид плащане се възстановява правото на хората да изберат дали да платят първо данъците си или дължимите осигуровки. Редът, по който ще става това, ще бъде уточнен в заповед на финансовия министър.

 

Единната сметка на НАП бе отменена от Конституционния съд с решение от 4 февруари 2014 г. Искането за обявяване на противоконституционност на текстовете бе на 49 депутати от 41-ото Народно събрание, сред които и бившият министър-председател и финансов министър Иван Костов. Делото бе образувано на 15 януари 2013 година. Основните мотиви на съдиите са, че философията на единната сметка, при която човек не може да избира дали парите му да отидат за данъци или осигуровки - е в разрез с основни права, гарантирани от Конституцията. По единната сметка, въведена от 1 януари 2013 г. по инициатива на финансовия министър при ГЕРБ Симеон Дянков, се превеждаха пари, които отиваха за погасяването на най-старото задължение или, ако такова няма, първото с изтичащ срок на плащане. Хората нямаха право например да платят здравните си осигуровки, за да бъдат възстановени здравноосигурителните им права, ако имаха по-стар неплатен данък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!