Нов "Фонд за фондовете" ще управлява 1,5 млрд. лв. евросредства

OFFNews 19 май 2015 в 20:43 5023 3

Снимка БГНЕС

Парите по европейските програми ще се управляват от нов "Фонд за фондовете", обяви финансовият министър Владислав Горабнов по време на дискусията "Деветте пътя към еврофондовете 2014 - 2020".

Структурата ще бъде създадена от финансовото министерство и ще управлява около 1.5 млрд. лева. Толкова е общият ресурс за финансови инструменти на всички нови оперативни програми. Основната ни задача ще е да създадем капацитет за управлението им, посочи Горанов.

Фондът ще представлява държавно еднолично търговско дружество и ще обедини елементите на отделните оперативни програми. Да участват в управата му са поканени представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка, както и институции, готови да работят с правителството.

"Фондът ще обедини и структурира елементите на отделните оперативни програми. Втората стъпка при работата на новата структура е създаване на правила за управление на парите според регламентите на ЕК. Ще има финансови посредници, които да управляват парите на отделните фондове", обясни министърът.

Идеята на Министерството на финансите е фондът да се ръководи от еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала.

Чрез структурирането на мегафонда ще се постигането повече "икономия от мащаба, поради това, че финансовите инструменти по различните оперативни програми, които са насочени към една и съща категория бенефициенти, ще могат да бъдат обединени и да достигат до тях като пакет".

Освен това по отношение на хоризонталните процедури, свързани с прилагането на финансовите инструменти, като например разработването на инвестиционна стратегия, юридическите процедури, одита, докладването и всичко, свързано с механизма за финансово управление и контрол на европейските средства, ще бъде общо за Фонда на фондовете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!