Народното събрание заседава извънредно заради бюджета за 2020 г.

OFFNews 05 декември 2019 в 07:43 2608 0

Народното събрание ще заседава извънредно днес заради продължаващите обсъждания на държавния бюджет за 2020 г.

Късно снощи, след тричасово обсъждане, бе приета рамката му. Тя предвижда приходи в размер малко над 28 млрд. лева и разходи - 14 млрд. Над 12 млрд. лева ще са трансферите към общините, пенсионната система, НЗОК. Вноската в общия бюджет на ЕС ще е 1,4 млрд. Повече ще са парите за съдебната власт - 49,5 млн. лв. за Висшия съдебен съвет, 21,8 млн. лева за ВКС, 289 млн. лева за прокуратурата, 378,2 млн. за съдилищата. Рекорден ще е бюджетът за отбрана - близо 1,5 млрд. лева. С парите за модернизация на армията сумата надхвърля 2 млрд. лева и 2% от БВП. Предвижда се 10% увеличение на заплатите. Ще бъдат купени 150 бронирани машини за пехотата и 2 кораба за флота.

С 15% се увеличават заплатите на социалните работници в Агенцията за социално подпомагане, за което са предвидени 5 млн. лв.

Увеличение на заплатите ще има и в МВР, както и в другите звена на държавната администрация.

Днес предстои обсъждането на спорните текстове за регламентация на местата за краткосрочно отдаване под наем и за видеонаблюдение във всички акцизни складове, заложени в преходните и заключителните разпоредби на проектобюджета, предава БНР. Така след като в данъчните закони беше записано, че само акцизните складове за петролни продукти трябва да имат видеонаблюдение, неочаквано мярката ще бъде разширена и за складовете за алкохол и цигари.

При дебатите в комисията по бюджет и финанси към НС, оглавявана от Менда Стоянова (ГЕРБ) пък бе решено местата за краткосрочно отдаване под наем - напр. предлаганите от Airbnb и Booking стаи - да подлежат на регистрация, а не на категоризация. Дали това ще бъде потвърдено в пленарна зала предстои да разберем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови