Бюджет 2020 дотук: По-високи заплати на чиновниците и повече за отбрана

Георги А. Ангелов Последна промяна на 04 декември 2019 в 20:43 7584 1

Парламентът прие част от закона за държавния бюджет на второ четене. Работата по него продължава и утре. Какво бе прието дотук:

Приходи 28 млрд. лв., разходи - 14 млрд. лв.

След над 3 часа обсъждане парламентът прие рамката на държавния бюджет на второ четене. В Бюджета за 2020 г. се предвижда приходите в бюджета да бъдат малко над 28 млрд. лева, а разходите – 14 млрд.

Предвиждат се трансфери към общините, Държавното обществено осигуряване, Националната здрава осигурителна каса за над 12 млрд. Вноската в общия бюджет на Европейския съюз пък ще е 1, 4 млрд. лв.

По време на дебата от БСП обвиниха, че финансовото министерство умишлено занижава прогнозата за приходите, за да може в края на годината преизпълнение на приходите и излишъкът да се разпределя с постановления на Министерски съвет.

Опозицията критикува, че Бюджет 2020 е копие на миналогодишния и няма никакви заложени реформи, а само наливане на повече средства. “Приходните агенции работели добре, правителството създавало такава добра бизнес среда. Нито едно от тези неща не е вярно. Последни сме по заплати, сивия сектор е 30% у нас. Народното събрание трябва да разпределя, а не постфактум с постановление на Министерския съвет. Да коригираме прогнозата на финансовия министър Горанов“, каза от трибуната Николай Тишев (БСП).

Министърът на финансите Владислав Горанов се позова на статистиката, според която през последните години има съвсем малко разминаване между планираните приходи и реалните, а отклонение от 1-2% било съвсем нормално.

За текущата 2019 г. той отчете, че ще постъпят с 53,8 млн. лв. по-малко или неизпълнението на бюджета се очертава в рамките на 0,2%.

Повече пари за съдебната власт

Бюджетът на Висшия съдебен съвет ще е 49,5 млн. лв. За следващата година парите за ВКС са в размер на 21, 8 млн. лв. За прокуратурата са предвидени 289 млн. лв., а за съдилищата на Република България е предвиден бюджет от 378,2 млн. лв. за 2020 г. “Получи се общо сумарно увеличение със 70 млн. лв. в бюджета на съдебната власт спрямо предходната година”, сметна министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Смятам, че това увеличение ще обезпечи работата на съдебната система включително и ще послужи за увеличение на възнагражденията вътре в съдебната система средно аритметично с около 10%, каза Кирилов.

Рекорден бюджет за отбрана

Разходите за Министерство на отбраната за 2020 г. се предвижда да бъдат 1,5 млрд. лв. Като към тях се добавят и парите предвидени за модернизация на армията сумата минава 2 млрд. и ще надхвърлят 2% от Брутния вътрешен продукт.

Увеличените средства са предвидени за трето поред 10-процентно увеличение на заплатите, за назначаване на 800 нови военнослужещи, за капиталови разходи, както и за провеждането на поредица от мащабни учения.

Заложени са средства за купуване на 150 бронирани машина за пехотата и 2 нови кораби за флота.

15% ще бъдат увеличени заплатите на социалните работници

С 15% ще бъдат увеличени заплатите на социалните работници в Агенцията за социално подпомагане през следващата година. Това е едно от малкото предложения на БСП, които бяха одобрени от мнозинството. „За“ гласуваха единодушно 199 народни представители. Необходимите за увеличението на заплатите средства са в размер на 5 млн., което няма да се отрази на държавния бюджет, само в в бюджета на Министерство на труда и социалната политика (МТСП), който бе одобрен. Той е в размер 1,4 млрд. лв. 

„Знам колко е тежка работата на социалните работници. Това са едни от хората, които получават най-ниски доходи в държавния сектор. Както и беше споменато заплатата на начинаещ социален работник е близка до минималната. Същевременно социалната сфера се товари с непрекъснато нови задължения, нови дейности, предвид на приетите нови закони през тази и преходната година. Затова колегите социални работници, работещи в АСП - близо 4700 заслужават по-високо увеличение на заплатите от 1 януари 2020 г. от предвиденото 10-процентно увеличение”, каза зам.-председателят на Социална комисия и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова.

Увеличение на заплатите ще има и в МВР, както и в другите звена на държавната администрация.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21662

1

spirit оригиналът

12.12 2019 в 17:26

И от кого ще се отбраняваме?"Когато имаме две силни страни една срещу друга,платноходките си плуват спокойно и проектите си вървят".Б.Б.
Господи прибери си версиите,сега пък подводници от Норвегия ще купуваме,миночистачи от Холандия,ефки от Щатите.
Просто виждам как от едната страна е "Адмирал Кузнецов" от другата "Труман" и аз с група туристи плавам спокойно.