Муравей Радев: От този доклад стана ясно, че КТБ не е банка

OFFNews 23 октомври 2014 в 15:33 19689 20

Муравей Радев

"От този доклад стана ясно, че КТБ не е банка и ние не трябва да говорим за нея като банка. Това всъщност е била една каса с много пари, за домашно обслужване и един финансов инструмент за политическа корупция".

Това каза финансовият министър в правителството на Иван Костов Муравей Радев пред БНР по повод доклада на одиторите на КТБ.

Радев посочи, че сега е ред на прокуратурата да "разплете този корупционен политически пъзел на групировката КТБ", за да покаже на хората истината за случилото се.

"Вече говорим за групировка КТБ. Българското общество трябва да знае какво се случва и главните действащи лица в тази афера. Аз бих подкрепил едно извънредно законодателство, ако е необходимо, което да разкрие точно тези механизми, дори ако трябва да свалят банковата тайна", каза още бившият финансов министър.

Той добави, че дупката в КТБ се е оказала четворно по-голяма от очакванията му, а докладът на одторите би могъл да е огромен удар върху икономиката на страната ни.

"Бях много изненадан от тази колосална дупка, която се очертава, но вече е факт докладът на одиторите и ако му вярваме 100% трябва да кажем, че този доклад представлява един огромен удар върху България като цяло, върху името и икономиката на страната ни, защото кой инвеститор може да си помисли да инвестира в такава страна", посочва той.

Бившият финансов министър каза още, че написаното в доклада за КТБ го е накарало да се замили дали мястото на страната ние е в Европейския съюз и който погледне написаното от одиторите "може да му настръхне косата".

Радев е на мнение, че от сценариите за бъдещето на банката са два- спасяване на банката или отнемане на лиценза й:

"Единият вариант е вероятно най-близкият до това, което ще се случи, отнемане на лиценза и да се започне изплащането на влоговете, на около 3,6 млрд. лева депозити, който са защитени по закон. Това е тежък удар върху стабилността на цялата банкова система. Вторият възможен изход, вече силно ограничен при тези данни, е спасяването на КТБ, което намалява като шанс, защото вероятно чуждестранните индвеститори ще се оттеглят след този доклад".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!