Quantcast

Виолина Маринова: КТБ е раздавала кредити срещу нищожно обезпечение

Offnews Последна промяна на 23 октомври 2014 в 13:05 3673 3

Виолина Маринова

Едва ли ще се намери кой да плати 4,2 млрд. лева, колкото е  дупката в КТБ според доклада на одиторите. В банката очевидно има сериозен проблем и не съм допускала, че размерът на необслужваните кредити е толкова голям.  Това заяви днес пред БНТ шефката на Банка ДСК Виолина Маринова, която е и зам.-председател на банковата асоциация.

Маринова подчерта, че дори не е и чувала за такива практики, при които се отпускат огромни заеми с нищожно обезпечение. А според одиторите тежкото състояние на КТБ се дължи именно на раздадени 82 кредита с коефициент на покритие едва 13 на сто. Връщането на парите наистина може да се търси по съдебен ред, но това ще е доста бавна процедура, предупреди тя.

Вероятно след този случай ще се наложат законови промени, посочи Маринова, но не се ангажира какви да бъдат те. Тя обаче изтъкна, че не може да си представи как подобна ситуация като тази с КТБ може да се случи в друга банка. В сравнение с банковата криза от средата на 90-те, сега ситуацията е напълно различна и освен това има ново законодателство, което включва и Фонда за гарантиране на влоговете, който тогава не го е имало. Ако се поиска от банките да увеличат вноските си в този фонд заради недостига сега на цялата сума за изплащане на гарантираните депозити в КТБ, Маринова прогнозира, че може да се стигне по повишаване на лихвите по кредитите. Тя обаче отхвърли възможността това да се случи само заради несъстоятелност на КТБ.

В момента банките плащат годишна такса от 0.5 на сто върху сумата от депозитите. Така акумулираните средства във Фонда за гарантиране на влоговете са около 2.1 млрд. лв. Около 3.5 млрд. лв. обаче са нужни за изплащане на гарантираните влогове само в КТБ. И според Маринова най-реалистичният сценарий за допълване на липсващата сума е като фондът емитира дълг.

Междувременно, позавайки се също на БНТ, агенция БЛИЦ съобщи, че съпругата на Цветан Василев Антоанета Василева не се е явила на разпит в Столичната следствена служба, защото е в чужбина. Тя действително е била призована, потвърдиха от прокуратурата. От обвинението не уточниха защо са искали да разпитват Василева. Преди дни обаче стана ясно, че срещу собственика на КТБ Цветан Василев и съпругата му е образувано досъдебно производство за пране на пари.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.10 2014 в 22:39

лайна лайна текат от устата на Лайнина Майлина малинова що за тъпа офца що за малоумни изказвания и що за неграмотна лелка е това бе кой назначи този мъж за началник на каката КАСА това е всичко което ДС Каса ще бъде някога с подобни лайнари начело. Отиовам да повърна

23.10 2014 в 21:43

от 1.3 млрд изтеглени от КТБ 13-20 юни в ДСК са отишли 164 млн - ГЮВЕЧ... без реклама, без напъване... ресурс...
АКО НА ТЪПАТА КРАВА ВИОЛЕТКА й назначат сега ЕДИН ИСТИНСКИ ОДИТ, а НЕ поръчкова консултация както при КТБ (заръчана от БНБ§ какъв ли ще е резултата а...
АМА ПРЕДИ ТОВА ДА ДЪРЖАТ ДСК ЗАТВОРЕНА ЗА 4 МЕСЕЦА, и в Методиката да включат "ако 3 месеца кредитът не е обслужен - значи е лош", тогаз КО ПраИм?!?!?

23.10 2014 в 15:09

тази отрепка преди дни напусна БСК за да не вземала отношение, и оттогава така раззина мръсната си лъжлива уста, че направо засмърдя пейзажа. е това ако не е вземане на отношение, здраве му кажи.само че този път отношението е само в качеството й на шеф във ДСК.честито на ДСК с такъви кадри....