Виолина Маринова: КТБ е раздавала кредити срещу нищожно обезпечение

Offnews 23 октомври 2014 в 13:05 4312 3

Виолина Маринова

Едва ли ще се намери кой да плати 4,2 млрд. лева, колкото е  дупката в КТБ според доклада на одиторите. В банката очевидно има сериозен проблем и не съм допускала, че размерът на необслужваните кредити е толкова голям.  Това заяви днес пред БНТ шефката на Банка ДСК Виолина Маринова, която е и зам.-председател на банковата асоциация.

Маринова подчерта, че дори не е и чувала за такива практики, при които се отпускат огромни заеми с нищожно обезпечение. А според одиторите тежкото състояние на КТБ се дължи именно на раздадени 82 кредита с коефициент на покритие едва 13 на сто. Връщането на парите наистина може да се търси по съдебен ред, но това ще е доста бавна процедура, предупреди тя.

Вероятно след този случай ще се наложат законови промени, посочи Маринова, но не се ангажира какви да бъдат те. Тя обаче изтъкна, че не може да си представи как подобна ситуация като тази с КТБ може да се случи в друга банка. В сравнение с банковата криза от средата на 90-те, сега ситуацията е напълно различна и освен това има ново законодателство, което включва и Фонда за гарантиране на влоговете, който тогава не го е имало. Ако се поиска от банките да увеличат вноските си в този фонд заради недостига сега на цялата сума за изплащане на гарантираните депозити в КТБ, Маринова прогнозира, че може да се стигне по повишаване на лихвите по кредитите. Тя обаче отхвърли възможността това да се случи само заради несъстоятелност на КТБ.

В момента банките плащат годишна такса от 0.5 на сто върху сумата от депозитите. Така акумулираните средства във Фонда за гарантиране на влоговете са около 2.1 млрд. лв. Около 3.5 млрд. лв. обаче са нужни за изплащане на гарантираните влогове само в КТБ. И според Маринова най-реалистичният сценарий за допълване на липсващата сума е като фондът емитира дълг.

Междувременно, позавайки се също на БНТ, агенция БЛИЦ съобщи, че съпругата на Цветан Василев Антоанета Василева не се е явила на разпит в Столичната следствена служба, защото е в чужбина. Тя действително е била призована, потвърдиха от прокуратурата. От обвинението не уточниха защо са искали да разпитват Василева. Преди дни обаче стана ясно, че срещу собственика на КТБ Цветан Василев и съпругата му е образувано досъдебно производство за пране на пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!