Дупката в КТБ е над 4,2 млрд. лева

БНБ праща доклада за КТБ на прокуратурата

OFFNews 22 октомври 2014 в 16:49 8395 48

Снимка Сергей Антонов

КТБ

Дупката в КТБ е от над 4,2 млрд. лева. Това показва доклада на Българската народна банка (БНБ) след анализа на одиторите за състоянието на КТБ.

Според доклада цели 2/3 от активите на банката представляват лоши кредити – 4,222 млрд. лева от общо 6,662 млрд. лева активи на банката. 

В дейността на банката се наблюдават порочни бизнес практики, като чрез сложни операции са прикривани сделки и транзакции. Пример за това е специфичен начин на кредитиране чрез „дружества със специална цел“, холдинги и др., за да се финансира придобиването на активи, което не отговаря на стандартните банкови практики.

Освен това от ръководството на банката са представяли недостоверни и подвеждащи доклади преди специалния надзор в банката.

При отпускането на кредити получателите им не са проучвани задълбочено, като липсват пълни анализи на бизнес планове и разчети на проектите, които се нуждаят от финансиране, става ясно от доклада на БНБ.

При значителна част от кредитите пък има пропуски при учредяването на обезпеченията на кредитите или пък такива не съществуват, което означава, че кредитите вероятно няма да бъдат върнати. Едва 13% от кредитите имат валидно покритие, посочват от БНБ.

От страна на КТБ липсва наблюдение и контрол на дейността на получилите кредити и на използването на отпуснатите средства, а част от кредитите са предоговаряни, без да има обосновка за това.

Заради лошото управление на КТБ Централната банка ще изпрати докладите за състоянието на банката на Софийската градска прокуратура.

Докладът на одиторите в КТБ беше внесен в БНБ в понеделник. Обобщена информация ще бъде внесена в парламента в първия му работен ден – 27 октомври. След това Народното събрание ще трябва да вземе решение за съдбата на КТБ. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!