Дупката в КТБ е над 4,2 млрд. лева

БНБ праща доклада за КТБ на прокуратурата

OFFNews Последна промяна на 22 октомври 2014 в 16:49 7956 48

Снимка Сергей Антонов

КТБ

Дупката в КТБ е от над 4,2 млрд. лева. Това показва доклада на Българската народна банка (БНБ) след анализа на одиторите за състоянието на КТБ.

Според доклада цели 2/3 от активите на банката представляват лоши кредити – 4,222 млрд. лева от общо 6,662 млрд. лева активи на банката. 

В дейността на банката се наблюдават порочни бизнес практики, като чрез сложни операции са прикривани сделки и транзакции. Пример за това е специфичен начин на кредитиране чрез „дружества със специална цел“, холдинги и др., за да се финансира придобиването на активи, което не отговаря на стандартните банкови практики.

Освен това от ръководството на банката са представяли недостоверни и подвеждащи доклади преди специалния надзор в банката.

При отпускането на кредити получателите им не са проучвани задълбочено, като липсват пълни анализи на бизнес планове и разчети на проектите, които се нуждаят от финансиране, става ясно от доклада на БНБ.

При значителна част от кредитите пък има пропуски при учредяването на обезпеченията на кредитите или пък такива не съществуват, което означава, че кредитите вероятно няма да бъдат върнати. Едва 13% от кредитите имат валидно покритие, посочват от БНБ.

От страна на КТБ липсва наблюдение и контрол на дейността на получилите кредити и на използването на отпуснатите средства, а част от кредитите са предоговаряни, без да има обосновка за това.

Заради лошото управление на КТБ Централната банка ще изпрати докладите за състоянието на банката на Софийската градска прокуратура.

Докладът на одиторите в КТБ беше внесен в БНБ в понеделник. Обобщена информация ще бъде внесена в парламента в първия му работен ден – 27 октомври. След това Народното събрание ще трябва да вземе решение за съдбата на КТБ. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.10 2014 в 13:32

Ами аз без да разполагам с данни, мога да се сетя:
1. В. Златев - петролен бос
2. Иван Костов (чрез Мина, дъщеря му) - 30 000 на месец
Да не забравяме, че разплащателната сметка на Реформаторския блок дето се бори УЖ срещу старата политическа класа е в КТБ. От там политиците плащат на "опозицията" за да не може да се роди автентична опозиция.
3. Волен Сидеров - 40 000 на месец 9 има безлимитна карта)Плаща се на "патриоти" за да не може да се създаде истинска националистическа формация.
5. Тити Папазов - 60 000 кредит, който не обслужва
6. Емил Хърсев - 400 000 евро кредит (обслужил е само част, спира да плаща още през 2013)
7. Соня Култуклиева - 10 000 лева на месец
8. Иван Искров - 420 000 евро в ценни книжа (акции, облигации, участия в бордове)
9. Цветан Цветанов - 100 000 евро на месец (но той е толкова прост, че веднага си купи 6 апартамента)
10. Борислав Гуцанов - 40 000 евро (не се обслужват)
11. Телевизия ТV7 - издръжката й е 70 000 лева НА ДЕН и е губеща.
12. Вестници и други медии (Труд, 24 часа) - всичките са взели от 6 до 10 милиона "кредити", които не обслужват.

25.10 2014 в 13:21

Хора, преди да им позволим на тези бандити "ДА ФОРМИРАТ ПАРЛАМЕНТ", нека да станат ясни поне имената на онези, които са били захранвани от КТБ.
За “хранилката КТБ”, където години наред са папкали мнозина известни имена, излязоха някои лица, които обаче веднага скочиха и почнаха да заплашват със съд (понеже са спокойни, че под прикритието на “банковата тайна” пак ще се скатаят).
Днес БЛИЦ ще разкрие някои факти около фирмите и лицата от вторите две групи. Смятаме, че за тях не може да се отнася понятието “банкова тайна”. За вложителите разбираме да важи тайната – изкарали са пари, вложили са ги в банката. Парите са си техни! (Ако има нещо нечестно в спечелването им – има си органи, които да накажат това.)

Но каква тайна може да има за хора и фирми, взели милионни кредити с мисълта да не ги връщат?!

Що за тайна пази политици, партийци, прокурори, следователи, ДАНС-аджии,полицаи, журналисти и др., които са получавали всеки месец парички от КТБ (паричките на вложителите!), за да държат чадър над КТБ и да обясняват каква страхотна банка е тя?!

Ето част от лицата в първата група:
• футболен шеф – 400 милиона лева кредит;
• енергиен бос – 62 милиона лева кредит;
• петролен баровец – 50 милиона кредит;
• медийни началници – между 2 и 10 милиона лева кредити.
• и още, и още, и още…

Във втората група – на хранилката:
• политици и партийци – взимали са между 30 000 и 50 000 лева на месец;
• прокурори, следователи, ДАНС-аджии, полицаи – между 20 000 и 35 000 лева на месец;
• видни журналисти – между 15 000 и 25 000 лева на месец;
• съпруги и съпрузи, дъщери и синове, роднини и любовници на всички тия горе са ги замествали на хранилката, за да не бият на очи имената им – взимали са толкова, колкото се полага на “титулярите”!
Е, за каква банкова тайна можем да говорим при това положение?!

Какво да си мислят над половин милион вложители в КТБ, които останаха без спестяванията си (та то дори гарантираните според европейското законодателство до 100 000 евро още не са върнати на хората – а уж сме държава от Европейския съюз?!)
КТБ е била една огромна каса, от която с нашите пари сме захранвали политици и банкери за да ни клатят нас.
Изводът от одитния доклад: грабвайте сопите, защото виновниците ще се изпокрият!

25.10 2014 в 11:20

Цв. Василев е фигурант и дребен мошеник. Руснаците са зад него и по-точно руските служби, а той е пионката. В Русия не може да има бизнес, без благословията на Путин-службите! Комичното и трагичното е , че парите на КТБ бяха изнесени от фиктивни офшорки на руските "акционери" , а това са депозити на български предприятия и частни лица. Руснаците разбиваха държавата, чрез медии, театрални протести и политическо "инженерство", но с български пари. Така, че депозитът на И. Костов замина при руснаците и това беше неговата лична "лепта" за финансиране на дестабилизацията на България :). Сега, все пак държавата трябва да покрие тези пари, защото парите на Фонда за Гарантиране на Влоговете не стигат!

23.10 2014 в 14:59

Специално за мечока, съкратена версия,преразказано според неговия вкус и интелектуален потенциал:
Изводи от Доклада(липсата на доклад)-вземай сопите и паветата и тръгвай към БНБ и главна прокуратура-мамицата им крадлива.
По пътя, може да минеш и през офисите на Пеевски, както и през сараите, ама никак да не подбираш...
Понимаеш, сейчас, медведь?

23.10 2014 в 11:13

И-и-ииииий вмирисънтъ мечишкъ пундъ пък съ прайна КУМПИТЕНТНЪ!

Аби можи ли да си пручитеш "путкъ майна син каскет" ко си драскъл ини-юли би мърсоляк?
Ши та иба у разбирача мазин!

23.10 2014 в 10:50

@dsc
в нета има текстове за един милиард години четене.
Тука обаче... сме за да си казваме какво мислим.
Копи/пейст може да е за малък пример, ако няма линк.
Та да ти кажа, най-приятелски: ходи си ебавай пичката майчина и си чети молитвите, мазнотийте някъде другаде.Подпис: OFFNews, мазна балканска свиня да ви(ви) шиба.

23.10 2014 в 10:34

Тази'извадка" от "доклада", води единствено и само към един извод, и той може да бъде направен под формата на "извадка" от бъдещ обвинителен акт срещу Иван Искров и членовете на УС на БНБ:
С действията и бездействията си в качеството си на длъжностни лица, обвиняемите са злоупотребили със служебното си положение и дадените им от закона правомощия, като умишлена са довели до несъстоятелност подопечната на надзора им банка, като са подготвили, планирали и предприели следните деяния:
1. След като са знаели за предприети от кредитополучатели на банката действия, целящи да увредят интереси на банката, и изразяващи се в преднамерено спиране на обслужване на кредити, както и изтегляне на капитали от банката, не са предприели необходимите действия, за да подпомогнат ликвидността, като умишлено са довели банката до състояние, в което е била принудена да поиска специален надзор.
2. Умишлено лицата са провели публична кампания, чрез която използвайки високия авторитет на представляваната от тях институция, са довели масовата общественост до убеждението, че банката не може да покрие текущите си задължения.
3. Чрез назначените от тях квестори и в съучастие с тах, лицата са предприели редица действия за отслабване на капиталовата адекватност на банката и източване на активите й:
-назначаване на скъпи, продължителни и скъпи консултантски услуги и одити;
-спиране на дейността на банката;
-забрана за кредитополучатели да внасят вноски по кредити както и да приспадат задължения по кредити с техни вземания по сметките им в банката;
- невнесените поради забраната кредити са класифицирани като лоши, поради което за няколко месеца невъзвръщаемите кредити са стигнали 80-90% увеличение.
-подлагането на банката на забрана за всякакви операции в продължение на повече от четири месеца е довело да инкасиране на значителни загуби.
- укрити са и са унищожени кредитни досиета, което е приписано на служители на банката, със съучастието на тогавашния главен прокурор, също обвиняем по делото.
- в резултат на всички тези операции, счетоводно са отразили своите действия като лош финансов резултат на банката и под тази форма са ги представили на одиторите, като в изготвения одиторски доклад са отразени именно щетите, нанесени на банката от органите по надзор.
-този одиторски доклад е използван, за да се започне процедура по несъстоятелност на банката, като са прикрити недобросъвестните кредитополучатели и техните дългове са отписани като несъбираем актив,обезценени като актив на банката, или прихванати с купени на безценица от вложители в банката вземания по влогове, възползвайки се от паниката на вложителите.
- на добросъвестните кредитополучатели, на които е било забранено да погасяват кредитите си, са им били начислени лихви, квалифицирани са като нередовни платци и квесторите, а по-късно-синдиците, са предприели мерки за изпълнение срещу обезпеченията по тези кредити, с което са обсебили в полза на съучастниците си многобройни активи и цели предприятия, придобити на безценица.......
и т. нататък....

23.10 2014 в 10:32

@mechok, пиша и може би мисля малко по-реактивно, защото съм бесен. С моите изстрадани парички онези мужитурки си купуват самолети и кораби, а аз не посмях да си купя нова кола (да съ таковам с тъпата тиква предпазлива).
За да осетят твърдата ръка на народа върху дупето си, трябва всички да сме единни. Да има автентичен народен отговор, а не режисирана от някои среди реакция.
Няма значение с голям влог, с малък, под минимума, над - всички, които сме омерзени от тези крадци - да сложим ръка на ралото и да караме напред докато не се изорат всички Плевели.
Имам надежда, че това ще стане, защото посегнаха на най-милото на народа - паричките му. Значи (извинявам се за крайните думи)но на българина може да му бръкнеш в г*ъза и той да не реагира, обаче като му бръкнеш в портфейла скимти на умряло.
За съжаление - отивам на работа да изкарам още някои левчета, които не знам кой ще ми прибере.
Чао на компанията.

23.10 2014 в 10:20

Специално на БирникЪ препоръчвам да чуе новото мнение на "Експерта" Колю Парамов (ха-ха-ха)дадено днес по телевизията, което е точно противоположното на онова, което е казал в интервюто си пред фрог нюз.
Същата работа с "масона" Емил Хърсев - проглуши ни ушите да обяснява по радио и телевизия как КТБ ТРЯБВА ДА СЕ СПАСИ, а дне е КАТЕГОРИЧЕН (да тъ е*ба в експерта), че КТБ няма как да се спасява.
Масонът Емил Хърсев е дал заем на Валери Митов ("велик" майстор на експлозиите в Горни Лом) чрез финансовата си къща "Хърсев и ко" от 8000000 евро за да купи къща Яворов. 2/3 от този заем го осигурява Цветан Василев. После тези кинти са окрадени от масоните. Хърсев е длъжник в КТБ и лично на Цветан Василев.
Как тогава един такъв "експерт" като Хърсев ще ми се явява по всички телевизии да дава акъл. Той е by default свързано лице.
БирникЪ, не вярвам аз на такива експерти.
Иван Искров - масон, Плевнелиев - и той (в една ложа са, Ориент София/Сердика)
Докато не се разбере цялата Истина, няма да

23.10 2014 в 10:13

@Пацо,
твърде бързо и твърде дълбоко мислиш/пишеш.
Намали малко темпото и разкажи всичко това на хора, които имат по 2-3 хиляди из други банки. Те са обезпокоени сега, чудят се какво да направят за малко елементарна сигурност.
Прав си за патока и връзката с всичко друго - все пак милиарди говориме тука.
Прав си и за говедата, на които не им пука и се опитват да направят врътката на всяка цена.
Но свали малко нивото и кажи народецът какво да чака, ако може - как да реагира и кого да търси отговорен.