Хампарцумян: КТБ ще ни струва най-малко 1.5 млрд. лева

Offnews Последна промяна на 23 октомври 2014 в 09:28 10181 17

Левон Хампарцумян

Снимка Булфото

КТБ технически не е фалирала, а най-вероятната хипотеза е отнемане на лиценза на банката и обявяването ѝ в несъстоятелност.

Това коментира пред bTV председателят на Управителния съвет на Асоциация на банките в България и изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян.

Той посочи, че за плащане на гарантираните от закона депозити ще е нужно държавата да изтегли нов дълг в рамките на 1.5 млрд. лева, като останалите около 2 млрд. банките заделят от печалбите си от 1998 г. насам.

„Ако някой реши да пълни кацата без дъно, теоретично е възможно да се съживи тази банка. Говорим за 4-5 млрд. лева ликвидност, това е от всеки работещ българин да поискаме 2000 лева”, подчерта Хампарцумян. Според него обаче опитите за спасяване на банката не са добър вариант.

Правителството не трябва да се меси в този казус, който е от компетенциите на БНБ, посочи още банкерът. Той отказа да коментира действията на централна банка от самото начало на казуса, но посочи, че в нея работят "хора изключително професионални и разбират какво правят".

Хампарцумян обясни, че фирмите и физическите лица с реална дейност, които са теглили кредити от банката, ще ги върнат, но част от тях може да бъдат отписани, когато станат ясни отношенията им с трезора.

„Очевидно е, че в КТБ има огромни злоупотреби, направени от хората, които са управлявали банката”, каза банкерът и напомни, че оманският фонд се е дистанцирал от мажоритарния собственик Цветан Василев. Той определи случая като „криминален”.

По думите му установената над 4-милиардна дупка в банката представлява това, което одиторите очакват да липсва към края на годината на база обезпечения и обслужвани кредити. Хампарцумян посочи, че кухите фирми чрез счетоводни трикове са създавали впечатлението, че плащат задълженията си.

„Прокуратурата трябва да каже дали е източена, била е зле управлявана и са създадени условия КТБ да натрупа огромни загуби”, коментира той и определи като „парадоксални” твърденията, че държавното обвинение, Делян Пеевски и Иво Прокопиев са замесени в опит да бъде "открадната" финансовата институция.

Хампарцумян посочи, че вероятно и експермиерът Иван Костов е щял да се съгласи, че КТБ не може да бъде спасена след публикуването на доклада на трите международни одиторски фирми, които са разполагали с най-добрата възможна информация.

Несъстоятелност на КТБ няма да окаже негативно влияние върху цялата банкова система, която нвече няколко месеца след началото на казуса показва, че устоява, смята Хампарцумян. Според него това, че банката на Цветан Василев е кредитирала тесен кръг фирми ще ограничи влиянието на фалита й върху цялата система. Той отхвърли и появилата се напоследък теза, че затварянето на КТБ ще окаже негативно влияние върху размера на лихвите на другите институции.

„Банковата система си я представете като инфраструктура на икономиката, като един водопровод, който ни снабдява с вода. Като гръмне един кран, не означава, че целият водопровод е развален”, каза банкерът. 

Според него фактът, че банката е кредитирала тесен кръг свързани лица, ще ограничи ефекта върху банковата система.

„Това, което се случи с КТБ, още веднъж напомня, че когато човек избира банка, трябва да избира внимателно, както избира училище за децата си, зъболекар, модел кола, жена, мъж...”, заяви банкерът.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.10 2014 в 22:56

да ти е.. май.... мазна гнусна. костовска гадна пиявицо мръсна и ненаситна ...

23.10 2014 в 22:15

КТБ технически не е фалирала????? ХАМПАРЦУНЕ, КИРКОР И ГАРАБЕД ЛИ ТИ ГИ РАЗПРАВЯТ ТЕЗИ ВИЦОВЕ?

23.10 2014 в 16:42

ех.... запрятайте ръкави..​4 млрд. колко му е , братя 2 милн. работящи, по 2000 лв на калпак и ще спасим банката
Ще започвам да заделям, почвайте и вие, ако не успея, ще тегля от банката

23.10 2014 в 16:21

ЛаборантЕ изгоре с кинтите и ще пие една студена драгалевска во'да ?!!

Айде КОЙчовци, цъкайте сега минусите.

МУХАХА.

23.10 2014 в 15:49

Много "компетентният" Мазню Мазнян - чист като момина сълза.
На всяка манджа мерудия.

23.10 2014 в 14:59

Интересно защо никой не иска публичното мнение за състоянието на банката към края на 2013 г. от официалния и одитор KPMG. И дали централите както на Deloit и Ernst and Young, така и на KPMG застават ли зад своите клонове в България. А ако настоящите консултанти грешат или не са достатъчно добросъвестни? На кого да вярваш? Или ще се оправдават , че състоянието на банката и качеството на отпусканите кредити се е влошило драстично за първата половина на тази година.

23.10 2014 в 14:54

А мазният Левон Хампарцумян колко ни струва???

23.10 2014 в 14:53

До Атос човече когато БНБ е покривало 5 години КТБ и са давали кредити на фирми фантоми как очакваш да ги намерят!? Тук не са си играли малки деца. А и да питам от какъв зор БНБ държа 6 месеца затворено КТБ? Щом по нейна вина е нямало следене на кредитополучателите как така точна на нея ще и се даде толкова време да заличава следи!? Когато дадеш на някой неограничени права той си реди играта по неговия сценарии, който едва ли ще е грешен. Всичко е зачистено да си знаеш и скоро ще я фалират

23.10 2014 в 14:48

Ще я фалират за до покрият източените милиарди или ще платим ние да си знаете. Робска държава е това.

23.10 2014 в 11:19

Момента на истината – държавата може да събере всички пари, отписвани като “лоши” заеми до стотинка, без това да струва абсолютно нищо на данъкоплатците. Всички отпуснати заеми в България може да се търсят за възстановяване така, както никъде другаде в Европа – попитайте хората, чиито ЕООД-та са фалирали поради влошен бизнес, или по-лошо – дължавен рекет на управляващата към даден момент партия, дали не са ги накарали да си върнат банковите заеми и да чуете, какво ще ви разкажат. Има толкова частни изпълнители, ако държавата ги пусне да събират 4 млрд, само стой и гледай как ще ги съберат за 5-6 месеца. Това се прави и СЕГА, но очевидно не за тази банка и по-важно – не за тези длъжници. Държавата може да търси , и го прави, от личните средства на хората зад фирмите, от техните роднини и техните фирми и т.н. Само се опигтай в БГ да фалираш...
И сега изведнъж «всичкото цигане на баламатума» в хор разправят как трябва да се съберат едни 1,5- 4 млрд от данъкоплатците, но нито дума за тези, на които са отпуснати заемите. Не малка част от парите са отишли във фирми на Василев – от там, заобикаляйки нормалните банкови гаранции за заеми, към фирми на Кой-чо свързани с медиите, към фирми на няколко партии, специално за едно предизборно шоу с песни и танци, и др., и др... Защо не метнат всички по веригата да ги връщат, включително с лични средства, песента бързо ще си измени тоналността.
Целта на тези «лоши» заеми е била никога да не се върнат. Всичките са в кюпа – Василев води хорото, само дето като го препънаха тези по веригата след него, сега скачат отгоре му; Кой-чо – не е луд този, който...; шефа на БНБ (ни чул, ни ял, ни видял щото не гледал с ограничените си средства за наблюдение – носи се упорит слух, че в БНБ щели да назначават медиуми и врачки, за да попълнят липсата на наблюдателни средства за контрол над банките) – щом има такава «дупка» в КТБ, някой от БНБ ще бъде ли наказан?; прокурора с шоуто за «убийците» (наказани за излагацията няма, грешчица видите ли, всеки може да се обърка и да арестува за убийство някоклко човека без никакви доказателства; да целуват ръка, че не са ги гръмнали по грешка, по време на ареста); Бочко – невероятна концентрация на държавни средства в КТБ при неговото управление в нарушение на правилата за макс % средства на държавна фирма в дадена банка (наказани?); Ошашарски и компания – някаква промяна да са направили, мерки да са взети? Костов, спасителят в ръжта, който няма 1-2 милиона, а от алтруизъм просто дава съвети...
Всичко е изгнило... И внезапно се напълни с експерти, експерти, експерти – 35 хиляди експерти... които знаят какво е станало и как е могло да се избегне, чак ме е страх да си отворя една консерва от хладилника, да не вземе и от там някой експерт ... Къде бяха тез «отбор юнаци» преди? И Василев с неговите «спасители», кой ще си даде парите да спасява тази явна измама- дайте ми да спася банцата, до вчера правих далавери със заеми без покритие, ама от утре само на честен г.. ще я карам – пък те не ми дават, значи те са лошите...
„Да ти кажа ли правичката? – И едните, и другите са маскари!… Ти мене слушай, па се не бой! Маскари са до един!… Ама какво да сториш? Не се рита срещу ръжена!… Търговийка, предприятийца, процеси имам в съдилищата – не може. Не си ли с тях – спукана ти е работата! Па и мене нали ми се иска я депутат да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли? Хубаво, ама като не им клатиш шапка – дявол не може те избра! Тъй е! Аз съм врял и кипял в тия работи, че ги разбирам…“
(от „Бай Ганьо у Иречека“)