Китай пращат сонда на "тъмната" страна на Луната през 2018 г.

OFFNews 16 януари 2016 в 07:38 2283 1

Китай пращат сонда на

Китай може да е първата държава, изпратила космически апарат на тъмната страна на Луната, съобщава "Фокус", позовавайки се на китайска държавна медия.

Плановете на Китай са да изстреля сонда към неизследваното полукълбо на спътника ни през 2018 година. Апаратът Chang’e-4, който ще изпълни мисията, ще бъде първият по рода си в историята, изтъква Лу Джижонг, ръководител на Центъра за лунни изследвания на Китай. Далечната страна на Луната е наричана “тъмна”, като това по-скоро означава неизследвана, а не неосветена. Тя е останала ненаблюдавана до 1959 година, когато я фотографира съветска сонда.

“Спускаемият модул и роувър Chang’e-4 ще се приземи меко на повърхноста на Луната и ще извърши проучвания,” казва Джижонг, цитиран от AFP. “Осъществяването на мисията Chang’e-4 помогна на държавата ни да извърши скока и да се превърне от страна, която следва в страна, която води лунните проучвания”, обяснява Джижонг.

Според него целите на лунарния апарат ще включват изследвания на геоложките условия на лунната повърхност.

Китай приземи първия си апарат Chang’e-3 на близката страна на Луната през 2013 година, като след това роувърът Jade проучва лунната повърхност до февруари 2014 година. Същата година страната успешно изстреля роботизирана сонда, която обиколи спътника и се върна на Земята.

Още новини четете на НаукаOFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews