Нов спад на китайските фондови борси

OFFNews 11 януари 2016 в 12:00 4429 3

Търговете на фондовите борси в Китай започна с понижение на основните котировки в понеделник. Индексът Shanghai Composite, който отразява ситуацията на Шанхайската фондова борса, падна с 1,43% до 3140,94 пункта към 11 часа местно време.

Индексът Shenzhen пък падна с 1,75% до 10,698,88 пункта.

Главният индекс Hang Seng падна с 501 пункта (2,45%). за първи път от лятото на 2013 г. Той падна под психологическата граница от 20 000 пункта, достигайки 19 952,63 пункта.

Отрицателната динамика обхваща всички ключови акции, свързани с производството на автомобили, недвижимо имущество, телекомуникациите.

С над 8% са се обезценили акциите на China Vanke - най-големият в страната строителен предприемач. Над 5% е загубата на застрахователната компания China Life, с 4,46% са паднали акциите на петролния гигант PetroChina.

Положителни тенденции се наблюдават при някои акции от сектора на селскостопанските предприятия, сред които акциите на земеделската Jinjian Cereals Industry (плюс 2,06% до 6,43 юана), Животновъдната компания China Animal Husbandry Industry (с ръсто от 1,06% до 18,99 юана).

Финансовите анализатори отбелязват, че доверието на инвеститорите е паднало до много ниски нива след тежките сътресения на пазара през миналата седмица, когато се наложи нееднократно спиране на търговията заради сериозния спад на акциите.

Тежките сътресения на пазара идват и на фона на неблагоприятната икономическа статистика, която показва ръст на дефлационните процеси и спад на икономическата активност в Китай.

Основната причина за спада на пазара е опасението на инвеститорите от надценяването на повечето активи. Китай все още има проблеми с трансформирането на модела на икономическо развитие. Спад се наблюдава в търсенето в световен мащаб на традиционните отрасли, в същото време не е сигурно, че новите приоритети ще са толкова ефективни, се посочва в доклад на изследователската компания China Merchants Securities.

Участниците на пазара са обезпокоени от икономическата неопределеност и дефлационния натиск в Китай. В скоро време може да има само краткотрайна и незначителна корекция към повишаване, свързана със стремежа на играчите да изкупуват поевтинелите акции, допълва директорът на Ample Asset Management Алекс Уонг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови