"Южен поток България" спира възлагането на поръчки и сключването на договори

ОFFNews 19 август 2014 в 20:51 4550 4

По препоръка на Европейската комисия "Южен поток България" АД спира възлагането на поръчки и сключване на договори, свързани със строителството на газопровода "Южен поток" на територията на страната, се казва в прессъобщение на дружеството.

Там пише още, че дружеството извършва подготвителна дейност, като спазва националното и европейското законодателство.

Дружеството припомня, че "Южен поток" е глобален инфраструктурен проект за строеж на газопровода с мощност 63 млрд куб. м през Черно море до страните на Южна и Централна Европа с цел диверсификация на маршрутите за експорт на природния газ и елиминиране на транзитните рискове. Първите количества газ по "Южен поток" ще бъдат доставени в края на 2015 година. Пълното захранване на газопреносната мрежа ще бъде през 2018 година.

Днес Министерството на икономиката и енергетиката даде на прокурор "Южен поток България", защото компанията е увеличила капитала на дружеството в разрез с решение на служебния министър Васил Щонов за замразяване на всички дейности по изпълнение на проекта за газопровода.

"Това действие от страна на ръководството на “Южен поток България” представлява нарушение на протоколно решение на министър Васил Щонов от 11 август 2014 г. да се прекратят всички действия по проекта до привеждането му в съответствие с европейското законодателство", се казва в прессъобщение на МИЕ.

В понеделник стана ясно, че ден след като министър Щонов разпорежда прекратяване по-нататъшни действия по проекта "Южен поток", ръководството на дружеството, в което БЕХ и "Газпром" държат по половината дялове, е подало заявление за увеличаване на капитала на дружеството 25 пъти до 397.6 млн. лева. Така съветът на директорите, който се състои от петима членове и всички решения трябва да се вземат единодушно, всъщност изпълнява решение на предишния енергиен министър Драгомир Стойнев от декември миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови