Газови гиганти идват за хъба "Балкан" в курорта "Ривиера"

OFFNews 01 септември 2016 в 14:52 10902 2

Проектът за газовия хъб "Балкан" ще добие по-реалистични измерения идния понеделник. За тогава „Булгартрансгаз“ организира среща с инвеститори с интерес към изграждането му. 

Срещата за хъба, който премиерът Бойко Борисов лансира след замразяването на проекта за газопровода "Южен поток", ще се проведе във ваканционен клуб „Ривиера“.

На събитието ще бъде обсъдена концепцията на правителството за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“ и се очаква в инвеститорската кръгла маса да се включат представители на повече от 35 водещи международни компании от газовия сектор, инвестиционни фондове и банки.

Засега обаче не е ясно дали ще има представители на руската "Газпром", на която се разчита много е един от доставчиците на синьо гориво за разпределителния център. Според Еврокомисията за изграждането на хъба е необходимо да има поне три алтернативни източника, от които да идва газът. Със сигурност на терминала ще се получава втечнен газ, както и каспийски, получаван от междусистемната връзка с Гърция, която се изгражда в момента.

Участие в срещата ще вземат вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и други. Поканен е и премиерът Бойко Борисов. 

Очаква се строителството на хъба да струва над 2 милиарда лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови