Петкова: Ще разчитаме на руски газ за хъба, но по правилата на ЕС

OFFNews 28 януари 2016 в 16:32 5165 7

Снимка БГНЕС

Ще разчитаме на руски газ за газовия хъб, но той трябва да съответства напълно на европейските изисквания. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова. 

Безспорно разглеждаме нашите руски партньори и руският газ като един от възможните източници на природен газ за този хъб. Отворени сме и ще работим и по други проекти, които са от взаимен интерес, но ще усилията ни ще бъдат насочени и към разработването на тази концепция, посочи тя. 

Руският зам.-министър на енергетиката Сергей Герасимов потвърди, че Русия се интересува от проекта, но ще вземе решение дали да участва, след като ЕК се произнесе дали той съответства на Третия енергиен пакет. 

Теменужка Петкова подчерта, се работи много активно за това проектът да отговаря напълно на европейското законодателство.

След прегледа му, както от правно, така и от техническо естество още запознаем всички наши партньори с него, в това число и руските ни колеги, уточни тя.

Идеята за изграждане на газов хъб "Балкан" предвижда един от източниците му да е руски газ. Единият вариант е това да се случва по морската част от прекратения проект "Южен поток". Другият вариант е чрез увеличаване на руските доставки през Украйна. 

"Газпром" би трябвало да проявява интерес към хъба. Като търговско дружество, целта му е да доставя и продава газ, посочи изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен.

Трябва да се тръгне по обратния път за реализацията на газовия хъб - да се види рамката на Третия либерализационен енергиен пакет, има ли партньори, които да се вписват в рамката, и тогава да се създаде проектът, а не отново да се окаже, че излиза извън рамките, коментира Коен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!