Брюксел подкрепя идеята за газов хъб в България

OFFNews 26 май 2016 в 12:51 2898 0

Снимка БГНЕС

Европейската комисия подкрепя изграждането на газов хъб в България. Това стана ясно по време на срещата на премиера Бойко Борисов с еврокомисаря по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

Той подчерта, че България е лидер и ключов фактор на Балканите за реализирането на този проект. 

Това е първият път, в който толкова категорично представител на ЕК изразява подкрепата на институцията за изграждането на хъб "Балкан". Очаква се подкрепата на Брюксел да се изрази и в съфинансиране на проекта. 

Искаме да предотвратим газови кризи, каквито имаше през 2005 и 2009 година, България е ключова в тази посока. Газът се ползваше не като газова стока, а като политически инструмент и не искаме да се повтаря така. Искаме да имаме способите, за да имаме сигурност на доставките. България е ключова в тази посока. Затова ЕК подкрепя усилията на българското правителство за изработването на газовия хъб на територията на страната, посочи Канете. 

Ние успяхме да стартираме и почти финализираме 14 проекта от общ интерес свързани с енергетиката и искам да подчертая, че по отношение на България нещата вървят ускорено, защото вашата страна е лидер по отношение на сигурността на доставките и също така имате потенциала да станете един от най-важните газови хъбове, допълни той.

България е оценена като един незаобиколим фактор. Ние направихме така, че този проект да стане европейски и пред България да стои ЕК. Всичко, което правят екипите, се съгласува, знае и оценява, подчерта премиерът Борисов. 

Преди година и половина нямаше доверие, тогава се опитваха да излъжат ЕК, да излъжат своите партньори, да се поемат ангажименти търсейки комерсиални резултати. За това нищо не се получи. Нямаше доверие, защото 20 и няколко години само се говореше за интерконектори и диверсификация. В доклада на комисаря високо оценяват новите ни компресори, диверсивни с възможности в две посоки за транспортиране на газ, допълни Борисов. 

За осъществяването на хъба значение ще има изграждането на интерконекторите с Гърция и Румъния. 

Руският президент Владимир Путин се среща днес с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Атина. На 1 юни пък Ципрас пристига на посещение у нас. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови