Емил Димитров: Легалният бизнес за горене на отпадъци ще ни помогне да се справим с нелегалния

Ирина Евгениева Последна промяна на 05 февруари 2020 в 13:29 1445 2

Легалният бизнес за горене на отпадъци ще ни помогне да се справим с нелегалния.

Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред журналисти в Министерски съвет.

Според Димитров собствениците на четирите мощности, които в момента отговарят за регламентираното изгаряне на отпадъци - циментови заводи и ТЕЦ, страдат от дейността на нелегалния бранш. По този повод големият бизнес ще бъде готов да помогне на Министерството на околната среда и водите в битката с незаконния боклук в България.

Той каза, че ще извика всички представители на четирите мощности, които в момента се занимават с преработка на отпадъци, и персонално ще се знае от кого ги получават.
„Ако има проблем с тези контейнери, самите мощности и собственици ще си връщат контейнерите. С големите производители проблем няма да има - четирите мощности. Четири циментови завода и един, който е в Сливен. Другите в момента са преустановени. Съществуват си мощностите – циментови заводи и един ТЕЦ. Едрият бизнес - тези хора, които са направили тези мощности, по никакъв начин няма да са против, напротив – ще съдействат. Сега легалният бизнес плаща цената на нелегалния“, поясни екоминистърът.

Димитров обясни, че мерките срещу незаконния внос на боклук се затягат. Ако на пристанището, например, пристигнат 50 контейнера с отпадъци, само един от които е нелегален, то няма да бъде приет нито един от тях.

Незаконни включвания към яз. Дяково

„Напоителни системи“ ще изрежат всички незаконни включвания към яз. "Дяково", обяви още министър Димитров. Ще бъдат спрени всички незаконни включвания, за да не се стига до проблем с водоподаването от язовирите.

Може ли да подадеш 100 литра от едната страна на тръбата и в язовира да излязат 7 литра? 70-те години някой да е видял автокъщи в Дупница? Аз не съм видял. Тези автокъщи явно още 70-те години са били включени към този водопровод. Те не са съществували тогава. Кварталът не е съществувал тогава“, коментира Димитров.

В средата на миналия месец собствениците на автокъщи в Дупница се оплакаха, че заради липса на водни доставки не могат да осъществяват безпрепятствено дейността си и в резултат на това ще излязат на протест.

Екоминистърът заяви, че промишлената вода за тях се доставя от „Напоителни системи“, като от там посочват, че спазват графика на Министерството на околната среда и водите за ограничаване ползването на вода от язовир „Дяково", тъй като обемът му е стигнал до под 50%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22094

2

Стефан

06.02 2020 в 03:24

Гусин министре, а като не щем италианския буклук, кво правим с нашият си? Къде го изнасяме?
Въпрос на комисионни, и да си трая?
Разбрах ...

22094

1

Стефан

06.02 2020 в 01:52

А, значи проблемът не е, че буклуците минават през кумините. Проблемът е през чии кумини минават.
Ми, добре.
"... дай ми мене батеее на ръкатааа ..."
Яко цигански номер(((