Депутати питат Горанов коя фирма всъщност разследва КТБ

ОFFNews 10 март 2016 в 13:40 3734 2

Депутатите Мартин Димитров, Петър Славов, Валери Симеонов и Методи Андреев питат финансовия министър Владислав Горанов с коя фирма страната ни е сключила договорът за разследването за фалита на КТБ.

Въпросът беше внесен днес в деловодството на Народното събрание днес и гласи:

„С кое дружество е сключен договорът за разследване източването на КТБ АД и спазени ли са изискванията на Закона за банковата несъстоятелност за притежаван международен опит в разследване на банкови фалити, в кои държави и на колко години възлиза той?“.

„След като многократно и напълно недопустимо ни бе отказана информация за предмета и заданието на самия договор, включително има или няма клауза за конфиденциалност и санкции, обвързани с нея, този път питаме Фонда за гарантиране на влоговете нещо простичко – с кого сключихте договора. Това е важно, защото Законът за банковата несъстоятелност изрично изисква подобен договор да може да се сключи само с компания, притежаваща международен опит, а не с нейна дъщерна компания или дъщерна на дъщерната“, заяви Петър Славов.

По думите му това е важно, защото по закон подобни договори могат да се сключат само с компания, притежаваща международен опит, а не "с нейна дъщерна компания или дъщерна на дъщерната".

Депутатите подчертаха, че в прессъобщение на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките от 7 март се посочва, във връзка с медийни публикации относно дружеството изпълнител на международното разследване, че „…AlixPartners Services UK LLP е едно от тези дъщерни дружества и е изцяло собственост на „AlixParners“, водеща световна компания в консултантския бизнес“.

От това прессъобщение може да се съди, че договорът за разследване източването на КТБ е сключен с цитираната компания. В официален отговор до народните представители от 1 март обаче синдиците споменават договор между КТБ АД и Alix Parners UK LLP. Затова народните представители настояват да стане ясно с точно с коя компания е сключен договорът за международното разследване.

Четиримата депутати смятат, че с името на фирмата може да се окаже значително по-сериозен, отколкото изглежда, защото според справка в Търговския регистър на Великобритания на 22 януари тази година американската компания Alix Parners се е отказала от дяловете си в своето британско дъщерно дружество. Именно с него се предполага, че станата ни е сключила договора за разследването на източването на КТБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови