Синдиците на КТБ подобрили капитала на банка "Виктория" преди продажбата ѝ

OFFNews 08 март 2016 в 19:40 3505 0

Синдиците на КТБ са успели да подобрят капитала на "Търговска банка "Виктория" ЕАД, която е собственост на фалиралата КТБ, преди продажбата ѝ.

Новите капиталови показатели на банката ще бъдат обявени на 16 март. 

Актуализираният маркетингов документ, както и съпроводителното писмо към него ще са достъпни на интернет страниците на КТБ, Фонда за гарантиране на влогове и ТБ "Виктория" на 16 март 2016 г., съобщиха от КТБ. 

Фондът за гарантиране на влоговете в банките даде разрешение на синдика на КТБ да започне процедура по продажба на 100% от капитала на ТБ „Виктория“ заедно с всички вземания на КТБ от банката през декември.

В изпълнение на това решение консултантът по продажбата – АФА ООД, е подготвил и изпратил до потенциален кръг инвеститори маркетингов документ за идентифициране на инвеститорски интерес към продажбата и подаване на писма за интерес.

В хода на процедурата по продажбата през месец февруари 2016 г. са настъпили съществени положителни промени в капиталовите показатели на Банката в резултат от замяна на инструментите от допълнителния капитал от първи ред и от капитала от втори ред на Банката с инструмент в базовия собствен капитал от първи ред на Банката.

Тези промени имат директен ефект върху информацията, посочена от консултанта по продажбата в изготвения от него и разпространен през месец декември 2015 г. маркетингов документ, посочват от КТБ.

Важно условие към евентуалния купувач ще бъде да покрие огромния дълг на ТБ "Виктория" към КТБ. Според последните надзорни данни на БНБ собственият капитал на банката към 31 декември 2015 г. е бил11 млн. лв. Пасивите й, голяма част от които са дълга към КТБ, са в размер на 156 млн. лв., а активите й са в размер на 167 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови