Правната комисия прие предложението на Пеевски докладът за КТБ да стане публичен

ОFFNews 01 март 2016 в 14:25 4378 11

Парламентарната правната комисия прие на първо четене промяна в Закона за банковата несъстоятелност, предложена от депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов. Тя предвижда докладът за фалита на КТБ да стане публичен.

"Временният синдик е длъжен, независимо от договорни клаузи за конфиденциалност, след приемане на доклада на наетите по тази точка лица, да го публикува на електронната си страница, с изключение на препоръките по събиране на вземанията, направени в доклада", пише в предложението на Пеевски.

Предвижда се промяната да се отнасят и за заварени производства и сключени по тях договори.

По време на заседанието на комисията представителят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Борислав Стратев се изказа против тези промени. "Конфиденциалността е международен стандарт в подобни казуси и нито една фирма няма да се съгласи да подпише договор без такава клауза. Подобно изменение, направено от парламента, ще създаде лош имидж на страната ни", аргументира позицията си той.

Статев каза още, че синдиците на КТБ се опитват да съберат 5,3 млрд. лева от кредитополучатели на фалиралата банка.

Депутатът Емил Димитров от Патриотичния фронт възрази, че не може парламентът да се съобразява с една фирма. Чавдар Георгиев от БСП също изрази подкрепа за поправките, като отбеляза, че левицата винаги е била за публичност, когато става дума за фалита на КТБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!