Правната комисия прие предложението на Пеевски докладът за КТБ да стане публичен

ОFFNews Последна промяна на 01 март 2016 в 14:25 3856 11

Парламентарната правната комисия прие на първо четене промяна в Закона за банковата несъстоятелност, предложена от депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов. Тя предвижда докладът за фалита на КТБ да стане публичен.

"Временният синдик е длъжен, независимо от договорни клаузи за конфиденциалност, след приемане на доклада на наетите по тази точка лица, да го публикува на електронната си страница, с изключение на препоръките по събиране на вземанията, направени в доклада", пише в предложението на Пеевски.

Предвижда се промяната да се отнасят и за заварени производства и сключени по тях договори.

По време на заседанието на комисията представителят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Борислав Стратев се изказа против тези промени. "Конфиденциалността е международен стандарт в подобни казуси и нито една фирма няма да се съгласи да подпише договор без такава клауза. Подобно изменение, направено от парламента, ще създаде лош имидж на страната ни", аргументира позицията си той.

Статев каза още, че синдиците на КТБ се опитват да съберат 5,3 млрд. лева от кредитополучатели на фалиралата банка.

Депутатът Емил Димитров от Патриотичния фронт възрази, че не може парламентът да се съобразява с една фирма. Чавдар Георгиев от БСП също изрази подкрепа за поправките, като отбеляза, че левицата винаги е била за публичност, когато става дума за фалита на КТБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.03 2016 в 22:41

Доган, Местан и Свинян, вън от България!

01.03 2016 в 21:06

Най-после да имаме някаква полза от този парламент. Може би това им беше най-смисленото решение, което са взимали последните 10 години. Обществото трябва да знае истината за тази пирамида, която растеше толкова години пред очите ни. Нека видим, кои са хората, които са отговорни за източването на спестяванията на хората. Да видим, кои са се облагодетелствали от тях. Кои са взимали подкупи, за да прикриват далаверата. Кои са били тези, които също с Василев са участвали в далаверите и са взимали преференциални лихвички в личните си сметки. Трябва да има сега и обвинения от страна на прокуратурата, за да могат всички тези хора да бъдат подведени под съдебна отговорност и да си получат заслуженото.

01.03 2016 в 19:43

Добре. Да видим сега кога ще го обнародват реално. Много ми е любопитно Василев какво още е надробил.

01.03 2016 в 19:26

Надали този доклад ще разкрие някаква ексклузивна информация. Надявам се, че поне ще доживея да видя престъпника Цветан Василев зад решетките за ограбването на парите на вложителите в пирамидата КТБ.

01.03 2016 в 17:45

Хайде да се опитаме да го прочетем между редовете - "Правната комисия прие предложението на Пеевски да си го премести от левия в десния крачол (ако от шкембе му е останало какво да мести)."

01.03 2016 в 16:12

Как ще публикуваш нещо за което си се подписал, че ще е тайна бе 6i6i? Знаем се колко са ти през дебелото черво на теб законите, ама като си тръгнал така да земеш да внесеш предложение да изкараме на светло и други нещица а?

01.03 2016 в 15:41

Василев каза че Пеевски имал стотици милиони от ктб, докладът не ги посочва нито синдиците. Подиграват ни се. Какво ни трябва фалшиф доклад който и Цацаров не може да разчете.

01.03 2016 в 15:15

За тия, дето си искате парите - искайте си ги от вашите депутати, които с мълчание, негласуване или липса на натиск осигуриха преназначаването на същата шайка 'банкови надзорници', които оставиха Цв.В. да удави банката.

Ако не помните защо си замълчаха -- защото 'банковите надзорници' разрешиха да се изплатят преференциалните депозити на некои техни бивши командири.

01.03 2016 в 15:06

Докладът е интересен ,но за мен е още по-интересно клаузите по договора с "Аликс партнърс".Какво и как им е било възложено и за колко парички...Било ли е възложено на фирмата да проследи пътя на парите от необезпечените кредити и съответно да ги върне...А дебелото момче,като се прави на толкова честен,да си признае без бой кои са фирмите ,които са теглили кредити от КТБ за него...Това е въпросът!

01.03 2016 в 14:42

За да го предложи тоя гъз, значи в него нищо не пише. Като при аликспартнърс. Не ви искам доклада. ИСКАМ СИ ПАРИТЕ!