БСК предложи „освобождаване“ на малките депозити в КТБ

OFFNews 16 юли 2014 в 21:43 10662 7

Българската стопанска камара предложи да бъдат направени промени в закона, които да позволят на всички търговски банки в страната да договорят цесия на вземанията на клиентите на КТБ в размер на левовата им равностойност до 100 000 евро.

Така банките ще могат да открият депозит на съответния клиент и да се превърнат в кредитори на КТБ, а вземанията ще бъдат гарантирани от Фонда за гарантиране на депозитите, обясняват от БСК.

Търговските банки и акционерите на КТБ ще се ангажират с изготвянето на оздравителен план за КТБ и след това с прилагането му, категорични са от БСК.

От бизнеса поискаха и законова гаранция за това Фондът за гарантиране на вложенията да бъде използван само за неговите цели и при стриктен контрол на банките вложители в него.

Плюс на предложението на БСК е това, че след цесията по-малките вложители ще могат да разполагат с депозитите си, тъй като вчера стана ясно, че КТБ и „Креди Агрикол“ най-вероятно няма да отворят преди септември.

Според специалисти обаче подобна промяна може да се окаже сериозно изпитание за Фонда за гарантиране на вложенията и дори да създаде проблеми на банките, приели клиенти на КТБ.

Освен това от БСК не изясняват как точно би работил този механизъм, като се има предвид, че условията банките у нас са различни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови