Quantcast

БСК предложи „освобождаване“ на малките депозити в КТБ

OFFNews Последна промяна на 16 юли 2014 в 21:43 10106 7

Българската стопанска камара предложи да бъдат направени промени в закона, които да позволят на всички търговски банки в страната да договорят цесия на вземанията на клиентите на КТБ в размер на левовата им равностойност до 100 000 евро.

Така банките ще могат да открият депозит на съответния клиент и да се превърнат в кредитори на КТБ, а вземанията ще бъдат гарантирани от Фонда за гарантиране на депозитите, обясняват от БСК.

Търговските банки и акционерите на КТБ ще се ангажират с изготвянето на оздравителен план за КТБ и след това с прилагането му, категорични са от БСК.

От бизнеса поискаха и законова гаранция за това Фондът за гарантиране на вложенията да бъде използван само за неговите цели и при стриктен контрол на банките вложители в него.

Плюс на предложението на БСК е това, че след цесията по-малките вложители ще могат да разполагат с депозитите си, тъй като вчера стана ясно, че КТБ и „Креди Агрикол“ най-вероятно няма да отворят преди септември.

Според специалисти обаче подобна промяна може да се окаже сериозно изпитание за Фонда за гарантиране на вложенията и дори да създаде проблеми на банките, приели клиенти на КТБ.

Освен това от БСК не изясняват как точно би работил този механизъм, като се има предвид, че условията банките у нас са различни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.07 2014 в 09:54

КТБ ако не беше, друга банка щеше да е! Задачата беше да се откраднат едни 3,5 млрд. лева (или повече, ама за толкова се знае). Е? Задачата е изпълнена успешно! Честито на печелившите. Данъкоплатците да лапат...мухите!

Само да попитам при положение, че руската ВТБ е в криза и спешно се нуждае от средства, а КТБ е неофициален техен филиал в България и била, охоооо, колко стабилна, какво ненормално има в ситуацията. Който е дал парите за банката , той си ги е и взел, българите ...ясно какво лапат.

17.07 2014 в 00:12

Ако проблемът е само в загубеното доверие, ако КТБ беше малка банка, най-лесният вариант за оздравяване щеше да е тя да бъде изкупена от по-голяма. Обаче КТБ е твърде голяма и ако се прави изкупуване, трябва да е на части - на депозити/дълг в равни съотношения. Предполагам. След преместване ако тези депозити се изтеглят, да се гарантират от Фонда. Но това е малко вероятно, по вероятно е след като се преместят, вложителите да си ги запазят на новото място. Така или иначе отмина времето на държане в буркани.

16.07 2014 в 23:10

А как ще се реши проблемът без да трябва хората да платят целият този цирк?

16.07 2014 в 22:35

Все по-голяма каша.

16.07 2014 в 22:33

Чия поръчка последно е КТБ?

16.07 2014 в 22:33

Не трябва освобождаване, а задържане, но на виновниците.

16.07 2014 в 22:21

...Освен това от БСК не изясняват как точно би работил този механизъм...

БСК им дреме как няма да работи този и всички останали механизми. За тях е важно от време на време да се появяват по медиите като автори на разни неща. Те са стратези, тактиците да му мислят.