БСП предлага изплащане на всички депозити в КТБ, ГЕРБ го мисли

Нели Чолашка 16 юли 2014 в 14:13 6581 8

Вложители чакат на опашка пред КТБ, за да си вземат парите.

БСП предлагат все пак да бъдат изплатени всички депозити в КТБ - и гарантираните по закон, и негаратираните, съобщи финансистът от левицата Румен Гечев.

По информация на червените експерти в КТБ разполага с 2 млрд. лв. бързо ликвидни активи и именно с тях могат да се разплатят негарантираните депозити на физически и юридически лица в КТ, но само до размера на главницата - без лихви.

По техни изчисления за гарантираните влогове ще са нужни 3.7 млрд. лв., като 2 млрд. лв. ще дойдат от фонда за гарантиране на влоговете и 1.7 млрд. лв. ще трялва да осигури Министерството на финансите чрез емитиране на дълг.

БСП предлага изплащането на всички депозити в КТБ, защото била загрижена за фирмите които имат пари там и ще фалират и оставят без работа хиляди българи.

"80 000 души работят в държавни и частни фирми, засегнати от проблема на КТБ. Освен това тези фирми дават над 1.5 млрд. лв. на държавата под формата на данъци и такси. Нерешаването на проблема би означавало държавата да губи стотици милиони приходи", обяви Гечев.

По думите му има съгласие от страна на ГЕРБ и ДПС за това предложение на БСП. Хората на Бойко Борисов обаче отрекоха да са съгласни.

ГЕРБ засега отказва да подкрепи проект на Закон за КТБ, който да гарантира всички влогове в банката на Цветан Василев, стана ясно от изказвания на Менда Стоянова и Лиляна Павлова от ГЕРБ

Според Стоянова тези 2 млрд. лв. актив на КТБ не са бързо ликвидни пари, а са кредити на работещи фирми ако поискаме бързо погасяване на тези кредити, тези предприятия ще фалират.

Чакаме решение на съда за падане на банковата тайна и да се разбере кой какви пари има в КТБ и дали тези хора са коректни данъкоплатци, коментира Лиляна Павлова.

Според нея е възможно да не се изплащат лихви и на влоговете до 100 хил. евро, въпреки че в закона е записано, че гарантирано се изплащат до 196 хил. лв. главници и лихви.

Чакаме да чуем и как търговските банки ще подкрепят Фонда за гарантиране на влоговете, за да продължи фондът да съществува, допълни Павлова.

ДПС по принцип стои зад предложоения от БНБ проект на закон за КТБ, за който управителят на националната банка Иван Искров разказа миналата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови