БСП предлага изплащане на всички депозити в КТБ, ГЕРБ го мисли

Нели Чолашка Последна промяна на 16 юли 2014 в 14:13 5967 8

Вложители чакат на опашка пред КТБ, за да си вземат парите.

БСП предлагат все пак да бъдат изплатени всички депозити в КТБ - и гарантираните по закон, и негаратираните, съобщи финансистът от левицата Румен Гечев.

По информация на червените експерти в КТБ разполага с 2 млрд. лв. бързо ликвидни активи и именно с тях могат да се разплатят негарантираните депозити на физически и юридически лица в КТ, но само до размера на главницата - без лихви.

По техни изчисления за гарантираните влогове ще са нужни 3.7 млрд. лв., като 2 млрд. лв. ще дойдат от фонда за гарантиране на влоговете и 1.7 млрд. лв. ще трялва да осигури Министерството на финансите чрез емитиране на дълг.

БСП предлага изплащането на всички депозити в КТБ, защото била загрижена за фирмите които имат пари там и ще фалират и оставят без работа хиляди българи.

"80 000 души работят в държавни и частни фирми, засегнати от проблема на КТБ. Освен това тези фирми дават над 1.5 млрд. лв. на държавата под формата на данъци и такси. Нерешаването на проблема би означавало държавата да губи стотици милиони приходи", обяви Гечев.

По думите му има съгласие от страна на ГЕРБ и ДПС за това предложение на БСП. Хората на Бойко Борисов обаче отрекоха да са съгласни.

ГЕРБ засега отказва да подкрепи проект на Закон за КТБ, който да гарантира всички влогове в банката на Цветан Василев, стана ясно от изказвания на Менда Стоянова и Лиляна Павлова от ГЕРБ

Според Стоянова тези 2 млрд. лв. актив на КТБ не са бързо ликвидни пари, а са кредити на работещи фирми ако поискаме бързо погасяване на тези кредити, тези предприятия ще фалират.

Чакаме решение на съда за падане на банковата тайна и да се разбере кой какви пари има в КТБ и дали тези хора са коректни данъкоплатци, коментира Лиляна Павлова.

Според нея е възможно да не се изплащат лихви и на влоговете до 100 хил. евро, въпреки че в закона е записано, че гарантирано се изплащат до 196 хил. лв. главници и лихви.

Чакаме да чуем и как търговските банки ще подкрепят Фонда за гарантиране на влоговете, за да продължи фондът да съществува, допълни Павлова.

ДПС по принцип стои зад предложоения от БНБ проект на закон за КТБ, за който управителят на националната банка Иван Искров разказа миналата седмица.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.07 2014 в 15:11

kiko, да ви го набия, на теб и цялото ти семейство, вкл. и децата в аналните ви "опорни точки" !!!

16.07 2014 в 15:07

Днес ДПС и ГЕРБ криминализират говоренето срещу банките. Утре в коалиция ще продължат започнатия от ДПС и БСП грабеж с нови сили. На първа линия ще е човекът с прозвището Ментата, вече заграбил с измама стотици декари на брега на морето. Не вярвайте повече на Борисов и той играе с мафията от ДПС - по делата му съдете а не по думите.Искате ли отново мафията на Доган да дойде на власт, този път отново чрез герберите? Ако Герб подкрепят този закон това ще е явно доказателство, че подкрепят мафията на доган.

16.07 2014 в 14:48

Досега много хора не се поддаваха на паника да си теглят влоговете защото закона им гарантираше че ще си получат всички пари бързо и лесно.
С това шикалкавене на БНБ и политиците излиза че ще чакат с месеци и накрая няма да си получат всички пари (особено ако влога е от много години)
А помислете си какво ще направят всички при най-малкия слух за проблем в някоя банка.

16.07 2014 в 14:47

Изплащане само на гарантираните по действащия в момента закон по 196 000 лв на калпак!

Всичко друго е кражба от джоба ни и ако го направят моментално обявявам данъчен бойкот - вярвам, че много хора с радост ще ме последват.

За предприятията, ако са държавни - държавата, както ги натискаше да си държат парите в КТБ, сега да намери пари и да ги спасява. А ако са частни, собствениците им да си ги спасяват.

Това е!

16.07 2014 в 14:39

http://www.faktor.bg/novini/balgariya/24415-nov-fal-za-iskrov-kreditnite-dosieta-ne-sa-izcheznali-ot-ktb.html

Прокуратурата опроверга управителя на БНБ Иван Искров и потвърди, че няма изчезнали кредитни досиета от Корпоративна търговска банка . те били в наличност във финансовата институция, не са били изнасяни, а просто не са попълнени адекватно.

16.07 2014 в 14:39

А да чухте нещо за 1 (един) милиард лева, дадени на ПИБа по реда на чл. 33 от Закона за БНБ за ликвиден риск на ПИБ поради банкова паника - Тези пари откъде са и кога ще върне ПИБ - банката на МВР-то, ВЧЕРА Б.Б. каза че са дадени, но отвсякъде мълчание за тези 1 млрд

16.07 2014 в 14:34

И на мене така ми се дощя........ Ама ще сме само двамата, пък съм си загубил зарчетата от таблата. Ако искаш взимай една лимонада и тесте карти и идвай у назе- имам сливовица и краставици от бабето с едра семка. Ще се напием едно хубаво белким позабравим, че сме не народ, а мърша!
П.С: нямам пукната пара в КТБ (то и дригаде нямам де..)

16.07 2014 в 14:24

Що така, като прочетох това ми се вдигна кръвното и ми се допротестира да не кажа по-силна дума!