БНБ разреши погасяването на кредити в КТБ и банка "Виктория"

Александра Маркарян 15 август 2014 в 12:22 5580 1

БНБ

Снимка БГНЕС, архив

БНБ

Управителният съвет на Българската народна банка разреши погасяването на кредити в поставените под специален надзор КТБ и дъщерната й ТБ "Виктория" (бивша "Креди Агрикол България").

За тази цел се разрешава на банките да извършват платежни операции за целите на погасяване на кредити, включително да извършват безкасови операции по обмен на валута, когато такива са необходими за целите на погасяване на кредити.

При пълно погасяване на вземане по кредит следва да предприемат необходимите действия по заличаването на обезпеченията по кредита. При частично погасяване на вземане по кредит, по който има повече от едно обезпечение, квесторите на двете банки могат да предприемат необходимите действия за освобождаване на някое от обезпеченията само ако кредитът остане обезпечен с ликвидни и качествени обезпечения, чийто размер се определя след извършване на тяхна актуална оценка и е не по-малко от 130% от размера на вземането по кредита, сочат указанията на БНБ към квесторите на КТБ и ТБ "Виктория".

Прехвърляне на вземане по влог в КТБ или "Виктория" от титуляра на влога на друго лице, което има сметка в същата банка, може да бъде обявено за недействително поради заобикаляне размера на гаранцията по влогове, определен в чл. 4, ал. 1 от Закона за гарантиране на влоговете в банките, или увреждане интересите на кредиторите, се казва още в становище на УС на БНБ.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови