Бизнесът предлага данък върху пенсиите на работещите възрастни

OFFNwes 17 февруари 2015 в 17:41 5680 8

Пенсиите на хората, които продължават да работят, да се облагат с данък, предлагат работодателите на днешния кръг от преговори за пенсионната реформа вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

Бизнесът предлага хората, които получават пенсия и продължават да работят, да плащат данък върху общия размер на доходите си или да вземат по избор заплата или пенсия.

Николай Николов, съветник на Калфин, коментира, че практиката да се облагат пенсиите е широко разпространена в Европейския съюз (ЕС), а само в три страни – Литва, Словения и Унгария, не облагат пенсиите.

Работодателите са поискали също да се изравни съотношението, в което работник и работодател плащат осигурителни вноски. В момента то е 60:40, а бизнесът отдавна настоява то да стане 50:50, както беше планирано в началото на пенсионната реформа през 2000 г.

Още в началото на мандата си Ивайло Калфин обяви, че осигуровките за пенсия трябва плавно да се увеличат. Той предлага вноските да растат с по 0,5% през следващите 11 години.

Очаквано работодателските организации скочиха срещу това предложение. Наскоро те излязоха с декларация срещу социалния министър, в която го обвиниха, че толерира идеите само на синдикатите и заплашиха, че ще излязат от тристранния съвет.

Бизнесът обяви, че при увеличаване на осигуровките голяма част от работодателите ще минат в сивия сектор или ще фалират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови