Бизнесът се оплака, че Калфин толерира синдикатите

Работодателите заплашват, че ще напуснат тристранката

Нели Чолашка 10 февруари 2015 в 15:41 3232 0

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Социалният министър Ивайло Калфин, председателят на БСК Божидар Данев и бившият президент на "Подкрепа" Константин Тренчев преди заседание на НСТС.

Представителните работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, излязоха с обща декларация срещу липсата на редовни заседания на Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и поведението на социалния министър Ивайло Калфин.

Според работодателите през тристранката не са минали ключови за социалната и икономическата политика решения, включително законодателни.

"Драстичен пример в това отношение са приетите в края на месец декември 2014 г. промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), въвеждащи т. нар. „право на свободен избор“ между универсалните пенсионни фондове и Националния осигурителен институт.

Вследствие на обществения натиск, Министерство на финансите промени първоначалната си позиция и преди дни представи нов законопроект за промени на КСО.

За съжаление обаче и по него все още не е стартирала официална процедура на обсъждане в рамките на НСТС, а диалогът се води задочно, чрез медиите и като индивидуална инициатива само на едната страна от социалните партньори", пише в позицията на работодателите.

Работодателите отбелязват, че е станало традиция социалният министър Ивайло Калфин да представя пред обществото идеи за нормативни промени, несъгласувани по съответния законов ред със социалните партньори.

По-тревожното е, че тези идеи съвпадат с очакванията само на синдикатите, а позициите и интересите на работодателите биват грубо пренебрегвани, пише в писмото.

Бизнесът предупреждава, че ако тези практики не бъда преустановени, те ще напуснат НСТС:

"Считаме, че превръщането на съвета в неработещ, бутафорен и изпразнен от съдържание орган е не само недопустимо, но преди всичко е грубо нарушение на действащото национално законодателство и Конвенция № 144 на Международната организация на труда (МОТ). Призоваваме управляващите да преосмислят описания по-горе маниер на работа и да възстановят нормалното функциониране на органите за партньорство на национално ниво. В противен случай, не виждаме смисъл в участието на нашите организации като членове на един неработещ обществен орган. По тази причини заявяваме готовност за напускане НСТС, ако правителството не промени незабавно порочната практика за заобикалянето му по ключови проблеми на социално-икономическото ни развитие".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews