Бетонираха купола на втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ-2

OFFNews 04 октомври 2016 в 14:25 5177 0

Във Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ–2 завърши бетонирането на купола на външната защитна обвивка на сградата на реактора, съобщи руската група компании ASE, която е създадена при формиране на инженеринговото подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“ чрез обединяване на АО „НИАЕП“, АО АСЕ, АО „Атоменергопроект“ и АО „Атомпроект“.

Дейностите по бетонирането на купола на външната защитна обвивка на сградата на реактора на Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ–2 приключиха успешно. Това е последният етап на работата по монолитните конструкции на сградата на реактора. Дейностите по бетонирането на купола се проведоха в съответствие с графика на изграждане в течение на два месеца и половина. При бетонирането на купола бяха използвани общо 1500 куб. метра бетон. По време на изпълнение на дейностите се осъществяваше постоянен контрол на качеството на бетона, доставян непосредствено за куполната част на сградата на реактора.

„Завършването на дейностите ни позволява да говорим за това, че сградата на реактора достигна проектните си размери“, отбеляза Виталий Полянин, вицепрезидент на Групата компании ASE, част от руската държавна корпорация „Росатом“.

„И специалистите могат да пристъпят към монтаж на системите за безопасност, разположени вътре в реакторната сграда“, заяви той.

По проекта за строителството на Нововоронежката АЕЦ-2 са предвидени две защитни обвивки на сградата на реактора - вътрешна и външна. Вътрешната обвивка има за цел да предотврати излизането на радиоактивни вещества в околната среда извън сградата на реактора при евентуална авария. А външната обвивка заедно с вътрешната, служат за физическа защита от природни и техногенни външни въздействия, включително земетресения, урагани, дори падане на самолет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови