"Росатом" навлиза в лечението на онкологични заболявания

Светослав Метанов 12 септември 2016 в 16:13 8776 2

Федералната служба за надзор в сферата на здравеопазването „Росздравнадзор“ е издала разрешително за производството на изцяло местни микроизточници на изотоп йод-125 (I-125) за извършване на брахитерапия при лечение на онкологични заболявания на физико-енергийния институт „А. И. Лейпунский“. Това предприятие е част от научната дивизия на „Росатом“.

Вячеслав Першуков, директор на блока за управление на иновации към държавна корпорация „Росатом“, сподели, че това е голяма крачка в развитието на ядрената медицина. По думите му, микроизточниците за брахитерапия са конкурентен продукт, с който компанията може да излезе на световния пазар.

„С това ще заместим вноса. Вече имаме право да доставяме нашата продукция на онкодиспансерите, на частните и държавните клиники на цени, много по-ниски от импортните аналози. Предстои значителна работа по увеличаване на производството“, коментира Андрей Говердовский, генерален директор на физико-енергийния институт „А. И. Лейпунский“.

В момента институтът, заедно с лекари, разработва методи за незначителни изменения в номенклатурата, така че брахитерапията да се провежда не само при заболявания на простатата, но и на други органи.

Брахитерапията е разновидност на радиационната терапия при онкологични заболявания на простатата. В хода на лечебната процедура специално насочена доза радиация се доставя директно към тумора, без поражения върху съседните тъкани и органи. Провеждането на брахитерапия, по правило, се осъществява в амбулаторни условия или с постъпване на пациента в клиника за няколко дни.

Повечето пациенти след брахитерапия не получават рецидив на заболяването в продължение на средно 10 години.

Първата операция с брахитерапия на злокачествен тумор на простатната жлеза с използването на изцяло руския микроизточник на изотоп йод-125 беше проведена на 9 октомври 2015 г. в Медицинския радиологичен научен център „А. Ф. Цыба“, в Обнинск. Изотоп йод-125 се произвежда във физико-енергийния институт „А. И. Лейпунский“. Основите на проекта бяха заложени преди около 10 години, а в резултат на неговата реализация е получен изцяло руски високотехнологичен продукт, равностоен на световните аналози.

Институтът е разположен в гр. Обнинск и се явява световен лидер в областта на използването на течни метали в качеството им на топлоносители за АЕЦ на бързи неутрони, за корабни и космически ядреноенергийни установки.

Физико-енергийният институт получава световно признание в областта на ядрената физика, ядреноенергийните технологии и ядрената безопасност. В института, част от научната дивизия на „Росатом“, се провеждат експериментални изследвания в областта на ядрено-лазерната физика, физика на плазмата, радиационно материалознание, радиохимия, нови научни технологии, включително нанотехнологии, технологии на водородната енергия и ядрената медицина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!