Запознайте се с Ейдин Джонлич - "малкия Моуриньо"

ОFFNews 03 декември 2016 в 08:05 7542 1

Наричан "малкия Моуриньо", Ейдин Джонлич е най-младият европеец с треньорски лиценз "А" на УЕФА в джоба. Само на 22 години, той си е поставил за цел да стане директор на лигата, а в момента работи с националния тим на Босна. Той разказва историята си пред "Тhe set pieces".

Ейдин е роден в Норвегия, но има босненски корени. Решава, че способностите му като футболист са ограничени и решава да прекарва времето си в анализиране на футболистите, треньорите и мениджърите на отборите, с надеждата да тръгне по стъпките на своя герой – португалеца Жозе Моуриньо.

Той получава първия си треньорски лиценз за УЕФА с категория "С", когато е едва 15-годишен. Тогава той ръководи играчи на почти неговата възраст и дори прави учебни планове за други треньори от местния клуб.

След преместването си в Англия той отказва множество предложения за работа с академии на Висшата лига, за да инвестира в образованието си. Ейдин става най-младият човек в Норвегия, който получава "В" лиценз и заминава за Босна, за да завърши работата си за "А" лиценза по-рано през тази година.

Той също така пътува с тима на Босна на световното в Бразилия през 2014 година и се включва в треньорския състав за приятелския мач срещу Испания през май тази година.

"Влязох в треньорския състав много рано, защото обичам да играя, но футболът не е просто това", казва Ейдин пред "The Set Pieces".

"Осъзнах, че искам да правя нещо друго, и след като говорих с баща ми, реших, че искам да бъда треньор."

"Четох за Моуриньо и други треньори, които са започнали много рано своята кариера и си казах, че мога да стартирам своята, дори по-рано от тях."

"Така започнах да тренирам в местния клуб в Норвегия и взех "С" лиценз на 15 години."

"След известно време реших, че е време да взема и "Б" лиценз и го получих, когато бях 18-годишен. Беше невероятно. Трябваше да мина през процедура по кандидатстване, в която се борех с още 40 желаещи от моя район."

"Аз се подготвях много усилено и обратната връзка, която получих беше отлична. Оценяващият ме сложи на първо място в листата си и каза: "Ейдин трябва да направи това, визирайки курса за "Б" лиценз, дори на тази млада възраст."

"Имаше няколко бивши професионални футболисти в моя курс – някой от тях бях чувал, а други не. Не мина много време, докато започнаха да ме наричат "малкия Жозе" и "малкия Моуриньо". Хората започнаха да тропат на вратата ми в един часа през нощта, за да им помагам да се справят със сесия, която им предстои на следващия ден. А аз просто се питах: "Защо идват при мен?"

След като приключва лиценза за "В" категория, той се отправя поглед към Англия в търсене на следваща спирка в неговото израстване като треньор и получава предложения да работи с академията на Английската висша лига.

"Арсенал и Тотнъм ми предложиха да идвам в тяхната академиял докато уча за треньор, но аз не исках да го правя, защото не исках да се проваля в обучението си и да си изгубя времето."

"Аз все още искам да се обучавам. Това бяха добри предложения, но аз исках да уча в Southampton Solent University и да получа такова образование, което да ме подготви за всякаква работа във футболната индустрия.“

Кариерата на Моуриньо оказва голямо влияние върху Ейдин, но също така той търси идеи и вдъхновение от кариерите на легендарния бивш мениджър на Манчестър Юнайтед – сър Алекс Фъргюсън и този на Ливърпул в момента – Юрген Клоп.

"Още от малък започнах да гледам какво правят мениджърите. Никой детайл не е твърде малък, ако искаш да надвиеш опонента си. Без значение колко е дребно  – трябва да се вглеждаш."

"Така че прочетох всичко за Моуриньо, наблюдавах го, защото той беше минал през пътя, по който аз съм тръгнал тепърва."

"После беше Клоп. Той е революционер и наблюдавах как управлява и играе. И трябва да не забравяме сър Алекс – той е най-добрия треньор."

"Трябва да се уважава прагматизма на Моуриньо, после идеализма на Клоп и най – накрая лидерските качества на Фъргюсън. Ако се миксират качествата и на тримата, тогава ще получите перфектния треньор. Това е идеалът, нали?“

Ейдин, освен, че наблюдава мачове и треньори, учи психология и социология, за да може да се справя във всякакви ситуации.

"Ролята на мениджъра е комплексна. Не става въпрос просто да кажеш на футболистите да играят. Трябва да има психологическо разбиране, защото винаги има неудовлетворени сред 11-те играча, които участват в един мач."

"Трябва да отговорите на очакванията им и тук идва мястото на социологията, защото трябва да разберете защо футболистите действат по определен начин и какво може да се направи, за да се контролират или успокоят."

Ейдин търси варианти за образование в различни страни, където да опознае чуждите влияния във футбола, които да го запознаят с нови методи и да обогатят философията му.

"След като получих двата си лиценза в Норвегия и после отидох да уча в Англия, реших да направя курса за "А" лиценз в Босна, откъдето са моите родители. Направих го, защото исках да съм уникален и различен от всички други във футболната индустрия".

"Балканските нации са създали някои невероятни тактици – Славен Билич, Радомир Антич от Сърбия, Милан Миланич, така че отидох там, защото исках повече тактически знания и именно това получих."

"Има хора от Германия, Холандия, Австрия, Швейцария, Хърватия и Сърбия в моя курс и прекарвам всеки ден в разговори с тях, за да разбера как действат и какви са разликите в работата в различните страни."

Въпреки че е най-младият човек в курса и най-младият който ще вземе "А" лиценз, Ейдин впечатлява висши служители на УЕФА в босненската национална федерация.

Eйдин и Мехмед Баждаревич, главният треньор на националния отбор на Босна:



"Аз прекарах 15 дни с отбора на Босна на Световното първенство в Бразилия през 2014 година, за да гледам играчите и работата на щаба. Мениджърът на отбора - Сафет Сушич, легендарният футболист от ПСЖ, който е бил избиран за най-добър чуждестранен играч в Лига 1 преди години, ми позволи да седна с него и да му задавам въпроси. Аз го попитах кой беше първият му стартов състав?"

"Той ми каза да предположа и на лист написах името на отбора, а той се обърна към мен и каза: "...шшшт, не казвай на никого" - аз бях отгатнал името на отбора."

"В края на курса трябваше да направя видео и анализ на вратарите в Югоизточна Европа, която да представя пред Патрик Бонър, президент на секцията за вратарите в УЕФА."

"Те много харесаха моята презентация и ме поканиха да бъда част от техния треньорски състав в приятелския мач срещу Испания в Швейцария през май тази година, точно преди Европейското първенство. Това беше още една невероятна възможност."

В момента Ейдин се е фокусирал върху дисертацията си в университета, която се надява да бъде революционен труд в областта на анализирането на мачове.

22-годишният норвежец е решен да работи, докато не стане ветеран в Английската висша лига.

"Времето е на моя страна. Мечтата ми е да работя тук, в Англия и да управлявам отбор от Висшата лига. Не искам да звуча арогантно, но аз наистина вярвам, че това ще се случи."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!