Ски-бегач спечели Обиколката на Витоша при адско време в планината

OFFNews Последна промяна на 11 юни 2017 в 17:57 2380 0

Ски-бегачът Андрей Гридин спечели Обиколката на Витоша при скороходците в едно от най-тежките и екстремни като метео условия издания. При жените триумфира Мария Николова за да запише своята трета победа в изпитанието, съобщава www.sofia2018.bg.

Над 700 бегачи застанаха на старт в полунощ срещу неделя и до 4.00 ч. сутринта се движеха при що-годе нормални условия. Започналият след това порой обаче промени тотално обстановката по трасето. ПКСС и организаторите следяха внимателно дали няма да се потвърдят прогнозите за буря, силен вятър и гръмотевици, точно когато голямата група от бегачи трябваше да премине през предела: най-високата част от маршрута от Южна страна на планината между Чейпетльово и Ярема.

Първите 30-ина най-бързи бегачи с подходяща екипировка и подготовка преминаха преди дъжда този участък, но след това температурата падна до 11 градуса Целзий, а силно разкаляният терен направи невъзможни за мнозина изкачванията. На Заслона гореше печка, имаше подкрепителен пункт с напитки, храни и подсилки.

Наложи се изчакване на групата там за да не се стигне до наранявания и хипотермия, а поради пороь много от стартиралите бяха транспортирани от организаторите обратно до старта.

В крайна сметка най-добре в ужасните условия се справи Андрей Гридин, който финишира за 8.43:21 ч., на 4:43 мин., пред шампиона от миналата година Ивайло Атанасов (8.48:04 ч.). Трети е Ивайло Хаджиев, завършил за 9.14:03 ч., с което повтори класирането си от предишната Обиколка.

Гридин е роден в Казахстан, но получи българско гражданство и стартира в 4 дисциплини от ски-бягането на последните зимни олимпийски игри в Сочи. Това е второто му участие в Обиколката на Витоша и втора победа след златото преди две години.

„Беше много тежко. Спирах и вадех кал от обувките си, не можеше да се изкачваш по пътеките и търсех да стъпвам в страни по тревата, но и тя се хлъзгаше, на места просто лазехме. На предела започнаха да гърмят светкавици, беше страшно…

По едно време започнах да треперя, стана много студено, извадих якето и го облякох. Виждах след мен два светещи челника и това ме караше да не намалявам темпото. Един от най-тежките стартове в кариерата ми, имах подобен наскоро и в Персенк.

Доволен съм, че дадох реванш на Ивайло, който ме би преди няколко седмици в Сливен. Поздравявам го, той също беше достоен за победата,“ каза след финала Гридин, като уточни, че бяганията вече са му приоритет пред ските и че няма да участва на предстоящата приз февруари Олимпиада в южнокорейския град Пьончан. Следващото изпитание за Андрей е ултра маратон в Австрия с денивелация по цялото трасе 8000 м.

При жените първа финишира Мария Николова с време 9.49:13 ч. Миналата година тя бе втора, след Антония Григорова, която сега се отказа поради тежките условия на 75-ия километър. 50 минути след шампионката финишира Елеонора Григорова(10.39:51 ч.), а бронзът е за Меглена Бенева с 12.21:37 ч.

Това е трета победа за Мария в Обиколката на Витоша при нейното седмо поредно участие. „До Чуйпетльово нещата бяха добре, но след това настана някакъв ад. Започна порой, застудя, затъвахме в кал, хлъзгаше се и бе много трудно. Имала съм и по-тежки изпитания – например преди две години в Сърбия.

Сега ми предстои трети за годината ултра маратон в края на август край Монблан. Благодаря на организаторите на Витоша 100, защото да подсигуриш подобно състезание е изключително трудно,“ каза след победата си Мария Николова.

Най-бързи при дуатлонистите – преминали за два дни 100 км с велосипед и после 100 км с бягане - бяха Кристиян Кирилов с общо време 15.32:44 ч., пред Калоян Чанев 16.35:33 ч., Захариас Кипарисис 17.23:18 ч. и др.

„Имало е дъжд и порой други години, но толкова продължителен обилен валеж не си спомням. Поздравявам финиширалите и съжалявам, за тези, които цяла година се готвеха, но неблагоприятното време не им позволи да изпълнят целта си. Каним ги още от сега следващата година, когато Обиколката ще бъде на 23 и 24 юни,“ каза Анна Пенчева, един от основните организатори на Витоша 100 през годините.

Вчера гъркът Константинос Константинидис и Анелия Карагьозян станаха шампиони при колоездачите. За Константинос това е първо злато в дебютното му участие, а Анелия защити титлата си от миналата година, като записа третата си победа в Обиколката на Витоша.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !