Атанас Скатов слезе успешно в базовия лагер

OFFNews Последна промяна на 20 юли 2019 в 09:35 1703 0

Алпинистът веган Атанас Скатов пристигна в базовия лагер днес по обяд, с което експедицията му до Гашербрум 2 може да се счита за успешна. Сега е ред на заслужена почивка, вкусна храна и възстановяващ сън.

От върха той изпрати поздрав до своя син Васил. Скатов развя плакат, на който пишеше "Обичам те, Васко!" и остави послание във Фейсбук: "MY LOVE! Нека оставим следа, нека променим света към по-добро за нашите деца!"

На снимката благодарение на слънчевото време в далечината се виждат ясно и върховете К2 и Броуд Пик, които също са цел на Скатов.

“През цялото време духаше вятър, но малко преди върха небето се изчисти и ни посрещна много хубаво слънце горе. Откриха се невероятни гледки към целия масив и върховете наоколо и направихме много хубави снимки. Нямам търпение да се прибера у дома вече и да си почина” - сподели Скатов по сателитния си телефон веднага след като изкачи върха.

В следващите няколко дни предстои събиране на багажа, затваряне на лагера,трекинг до Скарду , полет до Йоханесбург и най-накрая у дома.

Гашербрум 2, наречен още от Томас Монтгомъри К4, е тринадесетият по височина връх на Земята със своите 8035 м. Намира се в планината Каракорум на границата между Пакистан и Китай. Той е третият най-висок връх от масива Гашербрум (в превод от местния език Красивата планина).

Това е най-силният сезон на алпиниста досега с три изкачени върха за 2 месеца. На 15 май Скатов успя да изкатери вр. Канчендзьонга, третия по височина връх на планетата от 8586 м. На 12 юли стъпи на вр. Гашербрум 1 (8080м) и само след 2 дни почивка на базов лагер (5050 м) се отправи към деветия в колекцията си осемхилядници връх - Гашербрум 2. С това си постижение той се превръща в първия българин успял да изкачи върховете Гашербрум 1 и 2 в рамките на един сезон и то за рекордното време от 6 дни.

Преодоляването на тези върхове са част от проекта за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход , който Атанас Скатов започна през 2015 г. Гашербрум 2 е деветия му успешен връх, който той добави към вече изкачените вр. Манаслу (2015), вр. Анапурна, вр.Макалу (2016), вр. Лхотце и вр. Еверест (2017), вр. Чо Ойо (2018) и вр. Канчендзьонга и Гашербрум 1(2019). До завършването на проекта остава да се изкачат още върховете Нанга Парбат, Броуд Пик, Шиша Пангма, К2 и Дхаулагири.

Целта на алпиниста е да стане първият българин окичил се с Хималайската корона и първия веган в света с това постижение.Атанас Скатов е №2 в българската класация след Боян Петров, който изкачи 10 върха над 8000 м. преди да изчезне миналата пролет при опит да покори Шиша Пангма (8013 м).

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !