74-годишен обикаля два пъти Витоша за два дни

Рекордните 3 000 участника атакуват маратонското разстояние

OFFNews 31 май 2017 в 07:45 5351 0

Огромен интерес отбелязва Обиколката на Витоша, чието поредно издание е следващия уикенд. Маратонът за колоездачи и скороходци, известен още като „Витоша100“, ще събере на старт близо 3000 участници.

„Всеки уикенд виждаме по трасето хора, които непрекъснато ни питат кога е Обиколката и чакат цяла година с нетърпение поредното издание. Най-ценното е, че запазихме традицията и че това е старт за всякакви социални и възрастови групи.

Благодаря на екипа на „София – Европейска столица на спорта“ за подкрепата и огромната помощ, която ни се оказва,“ заяви Ани Пенчева, главен организатор на събитието.

Стартът на супер изпитанието за колоездачи е в събота, на 10 юни в 06:00 ч., а стартът на супер маратона за скороходци е същия ден, но в 23:59 ч., съобщава www.sofia2018.bg. Официалните награждавания са в събота и в неделя от 16 ч. в зоната на старт/финала.

Тя е на паркинга пред Резиденция Бояна. Тръгва се по бул. “България” по посока на кв. “Бояна”, после се продължава по пътя за м. “Златни мостове” и след това се следва подробно описания в сайта http://vitosha100km.bg маршрут, оттам може да се свали и специалният файл с GPS следата.

И тази година Обиколката на Витоша е част от инициатива София2018 – Европейска столица на спорта и едно от най-важните събития в календара на инициативата. Проектът има за цел да популяризира активния начин на живот.

„Радваме се, че за втора поредна година Обиколката на Витоша е част от проекта „София – Европейска столица на спорта“. Това е много мащабно събитие, изискващо огромен ресурс като организация, само за пример давам факта, че за двата дни ще бъдат осигурени 25 тона вода за подкрепителните и освежителни пунктове по трасето.

Да си пожелаем хубаво време и да няма контузени,“ каза Анатоли Илиев, организационен секретар на София – Европейска столица на спорта. Илиев допълни още, че фланелките тази година са с уникална изработка, за да останат като спомен от участието в едно от най-масовите състезания в България.

Очакваните заявки са за над 2200 колоездачи и близо 800 бегачи (скороходци), част от тях – около 120 – ще се сред най-големите смелчаци, които ще опитат два пъти да обиколят Витоша за два дни – първо с велосипед и после пеша, като в дуатлона на 200 км ще стартират близо 20 жени.

Новото тази година е лекото удължаване на маршрута с няколко километра, за да може той да се доближи максимално до 100-те км. Отново по трасето ще бъдат изградени 12 освежителни и подкрепителни пункта. Сред записалите се досега най-млад е 9-годишният колоездач Борил Иванов, а най-възрастен е 74-годишният Веселин Перенлийски, който ще стартира на 200-километровия дуатлон.

Очакваните часове за финиширане и сега са приблизително следните: за колоездачите - мъже 10.00 ч. и жени 11.00 ч. в събота, за скороходците 8.00 ч. и за жени 9.00 ч. в неделя.

Това лято сред участниците се очакват представители на 24 държави, сред тях и служители на много посолства в София. Най-малкият участник в историята на Обиколката е 5-годишно момче, изминало 100 км заедно със своя баща. Преди две години пък 70-годишен човек завърши дуатлона.

Проявата е обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода, да не използват пластмасови чаши за еднократна употреба и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. В зоната на старт/финала организаторите са подготвили сетове с приятни изненади, игри и забави, където участниците ще могат да релаксират, а гости и зрители да прекарат приятни часове.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството